Paradoxurile intelepciunii si oportunitatilor din viata

Paradoxurile par a contrazice logica, dar isi dovedesc adeseori valabilitatea, mai ales cand scot la lumina intelepciunea ascunsa a simtamintelor si trairilor noastre, si ne indruma catre adevaratele noastre oportunitati din viata. De la invataturile extrase din existenta de zi cu zi si pana la lectiile fundamentale despre destinul nostru, paradoxurile ne indruma cum sa ne croim drum prin lume fara a ne neglija autenticitatea sufletului si mintii.

paradoxuri
Cele mai bune lucruri din viata nu te costa nici un ban

Acest precept ne izbeste prin mesajul sau paradoxal! De cele mai multe ori, trebuie sa platim pentru a obtine ceea ce pretuim. Cu cat este mai valoros un lucru, cu atat ne costa mai mult. Cu toate acestea, cele mai satisfacatoare aspecte ale vietii nu pot fi cumparate (sanatatea, longevitatea, dragostea). Ele sunt disponibile gratis pentru oricine este destul de intelept si perseverent sa le caute.

Concluzie: Nu te lasa antrenat in goana dupa posesiuni materiale.

Cu cat aveam mai multe optiuni, cu atat suntem mai putin activi

In lumea de azi, gandim frecvent ca avand totul la dispozitie, viata ne este mai usoara. Dintr-o anumita perspectiva, asa este! Oricum, atunci cand suntem pusi in fata unei multitudini de alegeri, suntem cuprinsi de stres si ne este foarte greu sa luam o decizie.

Concluzie: Nu te lasa sedus de "daca, poate si parca." Ocupa-te de ceea ce crezi ca iti poate oferi in mod real cel mai multe avantaje.

Daca vrei sa pogoare peste tine fericirea, inceteaza sa o mai cauti

Potrivit acestui paradox, suntem inclinati sa gasim fericirea atunci cand incetam sa o cautam cu tot dinadinsul. Fericirea este fugara, iluzorie, si nu o aflam intotdeauna acolo unde ne asteptam sa fie. De fapt, fericirea nu isi are un loc anume, ci este mai degraba o stare de spirit.

Concluzie: Lasa fericirea sa vina la tine atunci cand este gata sa faca asta.

Cele mai bune idei iti vin atunci cand te gandesti la altceva

Se spune ca Philo T. Farnsworth a avut revelatia inventarii televiziunii pe cand sapa pe un camp pentru a sadi cartofi. Acest fel iesit din comun de incoltire in minte a unei idei sclipitoare, inovatoare, este caracteristic multor oameni inteligenti, care se bucura de succese. Marii ganditori isi lasa mintea in voia abstractiunilor, ajungand astfel sa faca conexiuni intre lucruri aparent fara nici o legatura.

Concluzie: Daca te simti secatuit de idei, incearca sa faci cu totul altceva decat ceea ce te preocupa.

Nu apreciem lucrurile pe care le avem decat dupa ce le pierdem

Este vorba aici despre o tendinta nefericita, paguboasa, dar, uneori, nu ne putem da seama cu adevarat de valoarea unui lucru sau a unui om decat dupa ce aceasta dispare din viata noastra. De exemplu, poti sa fii nerecunoscator faptului ca ai un acoperis deasupra capului pana in clipa cand acesta se prabusteste peste tine. Sau, nu realizezi ce inseamna un parinte pentru tine decat dupa ce aceasta moare. Aprecierea a ceea ce ai de pret necesita un efort de constientizare, intrucat iti vine greu sa iti imaginezi existenta fara acel ceva.

Concluzie: Constientizarea in profunzime a darurilor vietii reprezinta o cale fericita de a-ti regasi si mentine echilibrul trairii si modestia.

Cu cat ai mai multe sarcini, cu atat faci mai putin

Cercetarile stiintifice au aratat ca abilitatea umana de a face mai multe lucruri deodata lipseste cu desavarsire. Da, nu poti accepta cu una cu doua acest paradox intrucat esti familiarizat poate cu legendele despre Napoleon, Einstein si alti oameni de geniu... Creierul nostru nu se poate focaliza decat asupra unei singure sarcini la un moment dat. Daca te ocupi, asadar, de mai multe, sfarsesti prin a face o treaba proasta sau de mantuiala.

Concluzie: Indreapta-ti concentrarea si eforturile catre proiectele cele mai importante.

Primesti ceea ce daruiesti

Atunci cand oamenii sunt generosi, ei atrag, in mod natural, generozitatea altora fata de ei. Egoistii si individualistii nu vor sa creada nici in ruptul capului in generozitate! Bunatatea si milostenia nu trec niciodata neobservate!

Concluzie: Ai inima larga. Daruieste si ti se va darui.

Cu cat incerci mai mult sa controlezi o situatie, cu atat mai putin control ai asupra ei

In mod sigur, ai intalnit pana acum cel putin un singur om avand impulsul de a tine totul in frau, si probabil ca ai observat ca planificarea la sange este mereu data peste cap de evenimente imprevizibile. Viata este adeseori asemeni unui armasar naravas, care te arunca din sa mai ales cand te incapatanezi sa-l strunesti. Nu ne putem controla decat pe noi insine.

Concluzie: Cea mai buna solutie de a te descurca intr-o situatie (neprevazuta) este sa accepti schimbarea si sa te adaptezi ei.

Ceea ce ne afecteaza profund simtirea nu exista

Potrivit filosofilor, acesta este paradoxul fictiunii. Fiintele umane au fost dintotdeauna impresionate si influentate de mituri, povesti, arta, literatura. Putem fi calauziti in viata si inspirati de personaje care nu sunt reale si de evenimente care nu s-au petrecut niciodata. De ce unele din cele mai adanci reactii emotionale sunt generate de lucruri care nu au existat nicicand?

Concluzie: Fictiunea are puterea de a schimba realitatea. Pune mana pe o carte!

Nebunia este logica

Un studiu stiintific a demonstrat ca unele boli mentale le permit oamenilor sa aiba o logica mai patrunzatoare decat o persoana obisnuita. La un test intesat cu tot felul de intrebari logice, participantii schizofrenici au avut o prestatie cu mult peste cea a celor sanatosi din punct de vedere mental.

Concluzie: Nu subestima pe nimeni doar din cauza faptului ca este diferit de tine.

Cu cat dormi mai mult, cu atat te trezesti mai obosit

De ce, uneori, dormim numai cinci ore si ne desteptam plini de prospetime si vitalitate, iar alteori, dupa un somn de zece ore, ne simtim ca si cum un tren ar fi dat peste noi? Asa ceva se intampla mai cu seama persoanelor care dorm putin in zilele lucratoare si isi desprind mai tarziu capul de pe perna in weekend. Explicatia acestui fenomen rezida in dereglarea ritmului circadian.

Concluzie: Pentru a avea un sporit potential energetic, adopta un program de dormit (si trezit) regulat, neschimbat in toate zilele saptamanii.

Ne putem schimba numai cand ne dam seama cine suntem

Atunci cand vrem sa ne schimbam pentru ca ne uram sinele si nu il putem intelege, nu facem decat sa irosim timpul si energia care ne-ar putea sprijini sa ne schimbam contientizand cine si cum suntem.

Concluzie: Accepta-te pe tine insuti si fii perseverent in a te perfectiona. Schimbarea va avea loc, in acest fel, in mod natural.

Cu cat fugim mai mult de problemele noastre, cu atat mai mult ele ne acapareaza

Desigur, o poti lua la goana ca din pusca, traversand cu rapiditate oceane si continente, sperand ca problemele tale nu te vor ajunge! Din pacate, aceasta nu este o rezolvare! Cele mai frecvente probleme isi au sursa in cine suntem, si nu in locul unde ne aflam. Daca fugi, "bagajele" interioare te insotesc oriunde ajungi!

Concluzie: Infrunta-ti problemele pentru ca acestea sa nu se agraveze.

Institutiile de invatamant ne pregatesc sa le punem sub semnul intrebarii

Conform spuselor lui James Baldwin, "Paradoxul educatiei este ca pe masura ce cineva incepe sa devina constient, incepe sa examineze societatea in care este educat." Desi institutiile de invatamant sunt necesare, de cele mai multe ori, acestea ne invata despre lucruri pe care le respingem sau dorim sa le schimbam.

Concluzie: Invata cat poti mai mult de la altii, dar gandeste pentru/prin tine insuti.

Daca iti doresti sa ai parte de dragoste, inceteaza sa o mai cauti

Daca ne incapatanam, ne chinuim peste poate sa intalnim potentialul nostru suflet pereche, ne refuzam, de fapt, sansa de a-l gasi. De ce? Pentru ca avem inclinatia sa ne indragostim chiar atunci cand ne asteptam mai putin. Desi acest paradox poate fi greu acceptat de cei singuri, este mai bine pentru ei sa se inarmeze cu rabdare decat sa umble cu disperare (si zadarnicie) in cautarea partenerului ideal.

Concluzie: Fii tu insuti, fa ceea ce faci de obicei, si persoana speciala potrivita pentru tine isi va incrucisa in cele din urma pasii cu ai tai.

Cu cat astepti mai mult, cu atat lucrurile se petrec mai lent

Cine dintre voi nu a stat, coplesit de nerabdare, intr-o sala de clasa, la o lectie, fixandu-si privirea cu exasperare pe un ceas ce isi misca secundarul din ce in ce mai lenevos? Desi este vorba despre o perceptie subiectiva, cu cat ne constientizam mai insistent asteptarea, cu atat timpul se scurge mai incet. Minutele si orele zboara cu repeziciune pe langa noi atunci cand ne distram, suntem preocupati de ceva, asa ca este indicat sa incercam sa ne folosim cat mai productiv timpul ce pare prins in capcana unei activitati lipsite de atractivitate.

Concluzie: Straduieste-te sa profiti cat mai din plin de lucrurile care iti displac. Numai in acest fel vei scapa de ele mai repede!

Oamenii care vorbesc cel mai mult spun cel mai putin

Conform unei credinte adanc inradacinate in lume, cei care palavragesc ca o moara stricata nu au de comunicat mai nimic important. Pe de alta parte, oamenii ce se feresc de locvacitate, care isi masoara cuvintele, se remarca printr-un discurs profund si o notabila putere de convingere.

Concluzie: Vorbeste pentru a fi inteles, si nu pentru a impresiona sau a atrage atentia.


Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Vrei sa il omori pe Hitler? | Paradoxul lui Hitler

Paradoxul fericirii ignorante

Paradoxul lui Socrate: Stiu ca nu stiu nimic
Paradoxurile intelepciunii si oportunitatilor din viata Paradoxurile intelepciunii si oportunitatilor din viata Reviewed by Diana Popescu on iunie 02, 2015 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Dacă vei începe să cultivi gânduri de prosperitate, imaginându-ţi că eşti un om foarte bogat înconjurat de un ocean de energie mentală şi înotând într-o mare a abundenţei, corpul şi mintea ta vor intra instantaneu pe vibraţia prosperităţii, iar tu vei începe să atragi literalmente, la fel ca un magnet, tot ceea ce îţi e necesar pentru a deveni bogat. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai născut bogat”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email:tiberiu_rey@yahoo.com


    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.