Crăciunul în Japonia

În Japonia, Crăciunul a ajuns să fie cumva sărbătorit în ultimele decenii, mai curând ca un trend comercial decât ca o festivitate religioasă. Nu trebuie să neglijăm că în această ţară buddhismul şi shintoismul sunt religiile majoritare, creştinii reprezentând circa 1% din populaţie. Crăciunul a fost introdus în Japonia în secolul al XVI-lea, odată cu sosirea primilor europeni pe aceste meleaguri.

Hotei-osho Mos craciun japonez
Se pare că japonezii s-au aliniat într-o oarecare măsură febrilităţii cumpărăturilor de Crăciun, mai ales că marile magazine le înlesnesc reduceri semnificative cu acest prilej. Oricum, ei profită de această sărbătoare pentru a-şi înmâna cadouri unora altora, mai cu seamă în cadrul familiei. Se pare că prăjitura preferată de Crăciun în Japonia este un fel de pandişpan, îmbogăţit cu căpşuni şi frişcă. De asemeni, cu această ocazie se mănâncă ca fel principal găină prăjită.

Pe de altă parte, copiii japonezi primesc cadouri în decembrie de la un alt fel de Moş Crăciun. Acesta este "Hotei-osho," un călugăr buddhist cu o burtă mare şi cu un sac la fel de mare, plin cu jucării. Unul din cei şapte zei ai norocului din Japonia, Hoteisosho (ほていおしょ) are ochi şi în spate, reuşind astfel, la fel ca şi Moş Crăciun, să vadă toate obrăzniciile şi năzdrăvăniile copiilor.

Pe de altă parte, Crăciunul se pare că s-a transformat (nu se ştie de ce şi cum) pentru japonezii tineri într-un fel de zi a îndrăgostiţilor (Valentine's Day). Îndeosebi din cauza publicităţii, cu această ocazie, se spune că este nemaipomenit de bine să te întâlneşti cu persoana iubita într-un loc cât se poate de romantic. În special băieţii, se folosesc de perioada Crăciunului pentru a face declaraţii de dragoste fetelor cu care vor să îşi petreacă intreagă viaţă.

În Japonia, urarea "Crăciun fericit" se pronunţă "'Meri Kurisumasu," şi se scrie メリークリスマス!


Articole din acelaşi domeniu în Blogul Dianei:

Crăciunul în Grecia - Tradiţii şi obiceiuri

Tradiţii de Crăciun în Anglia

Crăciunul în Spania - Tradiţii şi obiceiuri
Crăciunul în Japonia Crăciunul în Japonia Reviewed by Diana Popescu on decembrie 08, 2015 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.