Osho: Nu există trecut, nici viitor, ci numai prezent

Timpul nu există decât ca o altă dimensiune a lumii, dar îl inventezi prin subiectivismul tău, prin limitările tale, creându-ţi astfel propria ta realitate. Dacă nu ai înţeles încă cu limpezime acest lucru, Osho ne oferă o comparaţie foarte sugestivă despre felul cum percepem trecutul şi viitorul...

Să spunem că te afli la poalele unui copac foarte înalt şi îţi aştepţi un amic. Nu poţi vedea mai departe de 200 de metri împrejurul tău.

Trecutul şi viitorul nu există, există numai ACUM. Există doar o singură clipă, cea prezentă, iar această clipă este, de fapt, eternitatea!
Altcineva este cocoţat în vârful copacului. Această persoană are o perspectiva mai largă, este capabilă să zaresca până la un kilometru în jurul său.

Prietenul tău se apropie de locul în care te găseşti. El este vizibil mai întâi pentru omul din vârful copacului. De îndată ce îl vede în drumul spre tine, amicul tău devine prezent pentru acesta, în timp ce pentru tine face parte din viitor, întrucât nu l-ai zărit încă.

În clipa în care ajungi să îl vezi, el îşi face loc în prezentul tău. Până în acel moment, era în viitorul tău. Apoi, te întâlneşti faţă în faţă cu el, purtaţi o discuţie, şi îşi vede de drum, în vreme ce tu rămâi sub copac.

După 200 de metri, amicul tău dispare din raza ta vizuală şi devine trecut pentru tine, însă din punctul de vedere al omului din vârful copacului continuă să facă parte din prezent.

Trecutul şi viitorul nu există, există numai ACUM. Există doar o singură clipă, cea prezentă, Iar această clipă este, de fapt, eternitatea!



Articole din acelaşi domeniu în Blogul Dianei:

Timpul în citate, aforisme, maxime

Viaţa ta: O clipire a ochilor lui Dumnezeu

Judecata nesăbuită a lumii | Poveste de Osho
Osho: Nu există trecut, nici viitor, ci numai prezent Osho: Nu există trecut, nici viitor, ci numai prezent Reviewed by Diana Popescu on februarie 15, 2016 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Avem nevoie de toate cele 3 ipostazieri ale timpului.
    Trecutul dă măsura oamenilor care am fost şi dă prezentului explicaţia pt. ce suntem, iar viitorul, oportunitatea alegrilor.

    Frumos exemplu, totuşi.

    Dupa o anumită vârstă, cred că şi viitorul, asemeni prezentului, e tot un construct al trecutului. Ne pierdem "mobilitatea", alegerile ni se împuţinează, acţionăm pe tipare.

    Cei care intrăm pe aici, sau cea mai mare parte a noastră, le mai avem încă. Poate de aia şi revenim : să o lăsăm pe www.diane.ro să ne reami tească că avem (încă) opţiuni de "mai frumos".

    Dar tu, www.diane.ro, ce vrei la schimb?

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.