Poveste cu tâlc: Pacea minţii

Odată, Buddha mergea de la un oraş la altul însoţit de câţiva din adepţi. Acest lucru se petrecea în zilele lui de început. Pe când călătoreau, s-a întâmplat să treacă pe lângă un lac. S-au oprit acolo, iar Buddha i-a spus unuia din ucenicii săi, "Mi-e sete. Du-te şi adu-mi nişte apă din lacul de colo."

Poveste cu tâlc Buddha
Discipolul a plecat imediat spre lac. Când a ajuns la mal, a zărit câţiva oameni care-şi spălau rufele în ape şi, mai mult decât atât, chiar în acea clipă, un bivol a început să traverseze lacul. Drept urmare, apa a devenit foarte mâloasă. Ucenicul s-a gândit, "Cum i-aş putea da lui Buddga să bea aşa ceva!" Aşa că s-a întors şi i-a zis lui Buddha, "Apa este tare murdară. Nu cred că este bună de băut."

După o jumătate de ora, Buddha l-a trimis pe acelaşi discipol înapoi la lac pentru a-i aduce apă de băut. Ucenicul s-a supus fără crâcnire şi a mers într-acolo. De această dată, a văzut că apa era cât se poate de limpede. Mâlul se dusese la fund şi apa de deasupra era foarte curată. A strâns din ea într-un ulcior şi i-a adus-o lui Buddha.

Buddha şi-a îndreptat privirea spre apă, apoi către ucenic, şi a spus, "Bagă de seama cum ai făcut ca apa să fie limpede. Ai lăsat-o să fie aşa cum era..., mâlul a coborât de la sine spre fundul lacului... şi ai avut astfel o apă curată... Mintea ta este la fel. Când e zbuciumată, tulburată, las-o aşa. Dă-i puţin timp. Se va linişti de una singură. Nu va trebui să faci nici un efort pentru asta. Lucrul acesta se va petrece fără nici un fel de străduinţă."

Ce subliniază Buddha aici? El ne spune că a avea pace în tine, in mintea ta nu presupune strădanii îndârjite. Si, atunci când pacea este înlăuntrul tău, ea îşi face loc în afară, se răspândeşte în preajma ta, în mediul din jurul tău, astfel încât oamenii apropiaţi de tine încep să simtă acea pace şi starea sa de graţie.

"Când îţi cureţi frica din minte, viaţa devine mult mai deschisă faţă de tine."
Buddha


Articole din aceeaşi tematică:

Buddha: Aforisme inspirate, citate inspiraţionale

Judecata nesăbuită a lumii | Poveste de Osho

Crăpături în statuia lui Buddha | O poveste cu tâlc
Poveste cu tâlc: Pacea minţii Poveste cu tâlc: Pacea minţii Reviewed by Diana Popescu on martie 17, 2016 Rating: 5

2 comentarii:

Un produs Blogger.