Poveste cu tâlc: Perlele din gură

Potrivit unei poveşti din Mahabharata, trăia odată un rege din cale afară de lacom, pe nume Srinjayaa. Avea numai o fiică şi nici un fiu, iar lucrul ăsta îl întrista. I-a întrebat, aşadar, pe brahmani ce era de făcut, iar aceştia i-au spus că pentru a i se îndeplini dorinţa arzătoare de a avea un băiat trebuia să se roage omului sfânt Narada Muni.

Drept urmare, într-o zi, când Narada Muni s-a înfăţişat la palatul regal, Srinjayaa l-a rugat în genunchi să i se dăruiască un fiu.

Atunci când Narada Muni l-a întrebat ce fel de fiu năzuia să aibă, regele i-a mărturisit că îşi dorea unul frumos, isteţ, sănătos, din gura căruia să iasă perle ori de câte ori vorbea ori plângea.

Narada Muni l-a binecuvântat pe rege şi şi-a văzut de drum.

Nu peste mult timp, soţia lui Srinjayaa l-a fericit cu naşterea unui băiat, iar regele l-a proslăvit pe Narada Muni.

Perlele curgeau din gura fiului sau ori de câte ori plângea ori vorbea.
Perlele din gură

Palatul era plin de perle, chiar şi uşile şi zidurile acestuia erau încrustate cu aceste boabe preţioase!

Cât îţi valorează viaţă? | O poveste cu tâlc 

Vestea despre minunile făcute de copil s-au împrăştiat în lume la fel de repede cum se întinde focul într-o pădure uscată.

În acest fel au ajuns şi la urechile unor tâlhari, care s-au hotărât să răpească băiatul.

Într-o noapte, ei s-au furişat în palat şi au furat copilul.

Regele a fost îndurerat de această năpasta, şi şi-a trimis soldaţii să-i caute pe făptaşi.

Hoţii au auzit de acesta poruncă a lui Srinjayaa şi, înspăimântaţi, s-au gândit să lase în voia Domnului băiatul.

Au fost cu toţii de acord cu această decizie, cu excepţia unuia din ei. Acesta le-a sugerat celorlalţi să taie fiul regelui în bucăţi, astfel încât fiecare picătură din sângele lui să se preschimbe într-o perlă.

Răufăcătorii au făcut întocmai dar, spre marea lor dezamăgire, nici un singur strop din sângele copilului nu s-a transformat într-o perlă. Nu a durat mult, şi tâlhării au fost capturaţi de trupele regelui, care i-au adus în faţa sa.

Aflând de sfârşitul tragic al fiului său, regele a înţeles că lăcomia lui distrusese ceea ce avea mai drag pe lume!

În Srimad Bhagavatam, Krishna atrage atenţia:

"Furtul, violenţa, minciunile, ipocrizia, dorinţa trupească, mânia, prostia, orgoliul, cearta, duşmănia, lipsa de credinţă, invidia şi pericolele provocate de femei, jocurile de noroc şi beţia sunt cele cincisprezece trăsături nedorite care pun stăpânire peste oameni din cauza lăcomiei pentru bogăţie. Deşi aceste trăsături sunt nepotrivite, oamenii ajung, în mod eronat, să le preţuiască. Dorinţa cuiva de a se bucura de darurile vieţii trebuie aşadar să se distanţeze de cea îndreptată către bogăţia materială."

Cât valorează o perla? | O poveste cu tâlc

"Tindem să uităm că fericirea nu apare în urma obţinerii a ceva ce nu avem, ci mai curând prin recunoaşterea şi aprecierea a ceea ce avem." 
Frederick Keonig
Poveste cu tâlc: Perlele din gură Poveste cu tâlc: Perlele din gură Reviewed by Diana Popescu on aprilie 10, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.