Osho: De ce cauţi fericirea în lumea de afară?

Rabia el Adawija este una din cele mai deosebite femei din istoria omenirii. Există numai câteva care pot fi comparate cu Rabia, dar ea rămâne specială chiar şi printre Meera, Theresa, Laila. Acestea sunt doar câteva nume. Însă Rabia continuă să fie ieşită din comun. Ea este Kohinoor, cea mai preţioasă femeie născută vreodată. Pătrunderea ei spirituală este imensă.

Hasan este şi el un mistic vestit, dar aflat foarte jos pe scara valorii. Există câteva poveşti despre Hasan şi Rabia.

Într-o zi, Rabia stătea în coliba sa. Era dimineaţa devreme, iar Hasan a venit să o vadă. Soarele se înălţa, păsărelele cântau şi ramurile copacilor dansau în aer. Era cu adevărat o dimineaţă frumoasă.

Hasan nu a intrat în colibă, ci a strigat, "Hei, Rabia, ce faci înăuntru? Vino afară! Dumnezeu a dat naştere unei dimineţi minunate. Ce tot faci în casă?"
Osho

Rabia a râs şi i-a răspuns, "Hasan, afară este numai creaţia Domnului, înăuntru este însuşi Dumnezeu. De ce nu intri?
Da, este o dimineaţă frumoasă, dar nimic nu se compară cu Creatorul care a zămislit toate dimineţile lumii. Da, aceste păsări ciripesc încântător, dar trilurile lor nu se compară cu cântecul lui Dumnezeu. Îţi dai seama de acest lucru doar când eşti înăuntru. De ce nu intri? Nu ai terminat cu ceea ce este "fără," cu ceea ce este în afară? Când vei fi în stare să vii înăuntru?"

O poveste atât de scurtă, dar cu o semnificaţie cutremurătoare...

Osho: Iubeşte-te pe tine însuţi

Într-o seară, oamenii au văzut-o pe Rabia căutând ceva în strada din faţa bordeiului ei. S-au adunat cu toţii să vadă despre ce era vorba. Au întrebat-o, "Ce se întâmplă? Ce anume cauţi?" Iar ea le-a răspuns, "Mi-am pierdut acul." Aşa că oamenii au pornit să-i dea ajutor.

Apoi, cineva i-a zis, "Rabia, strada este mare, se lasă noaptea şi curând nu va mai fi deloc lumină, iar un ac este un obiect atât de mic. De ce nu ne spui exact locul unde a căzut pentru a ne fi mai uşor să-l aflăm?"

Rabia i-a răspuns, "Nu întreba asta. Nu pune această întrebare. Dacă vrei să mă ajuţi, ajută-mă, dacă nu, nu, dar nu întreba asta."

Oamenii s-au oprit cu toţii din căutare şi au spus, "Care este problema? De ce nu putem întreba asta? Dacă nu ne spui unde a căzut acul, cum am putea să-ţi mai fim de ajutor?"

Ea i-a lămurit, "Acul a căzut în casa mea!"

Oamenii au exclamat, "Ai luat-o razna? Ai înnebunit? Dacă acul ţi-a picat înăuntru, de ce îl cauţi aici?"

Rabia le-a spus, "Pentru că aici este lumină. În casă este întuneric."

Poveste de Osho: Nu te poţi ascunde de tine însuţi

Cineva a obiectat, "Chiar dacă aici este lumină, cum am putea găsi acul dacă nu a căzut aici? Cel mai potrivit lucru ar fi să aducem o lumină în casă pentru a da de acul tău."

Rabia râs, "Sunteţi atât de isteţi când la mijloc sunt lucruri mici. Când aveţi de gând să vă folosiţi isteţimea în viaţa voastră interioară? V-am văzut pe toţi căutând pe afară şi ştiu cât se poate de bine, ştiu din propria mea experienţă că ceea ce căutaţi s-a pierdut înăuntru. Fericirea după care umblaţi aţi pierdut-o înăuntru, iar voi o căutaţi în afară. Potrivit logicii voastre, pentru că ochii pot vedea cu uşurinţă în afară, pentru că mâinile voastre pot bâjbâi mai uşor în afară, pentru că lumina este în afară, ţineţi neapărat să căutaţi în afară."

"Dacă sunteţi cu adevărat isteţi," a adăugat Rabia, "atunci folosiţi-vă isteţimea. De ce căutaţi fericirea în lumea din afară? Acolo aţi pierdut-o?"

Sursă: Osho - "Sufis: The People of the Path"/Sufistii: Oamenii Căii
Osho: De ce cauţi fericirea în lumea de afară? Osho: De ce cauţi fericirea în lumea de afară? Reviewed by Diana Popescu on mai 04, 2016 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.