Zodia şi constelaţia Berbecului - Mit şi legendă

♈  este simbolul zodiei şi constelaţiei Berbecului (în latină, Aries), asociate de obicei cu legenda lânii de aur din mitologia grecească. O constelaţie de mărime mijocie, cea de-a treizecisinoua ca întindere din cele 88 recunoscute în prezent, Berbecul este amplasat în primul cuadrat al emisferei nordice şi se învecinează cu constelaţiile Cetus, Perseus, Pisces (Peşti), Taurus (Taur) şi Triangulum.

Cele mai strălucitoare stele ale acestei formaţiuni cereşti sunt Alpha, Beta şi Gamma Arietis. Cea dintâi, un gigant portocaliu, este numită şi Hamal, cuvântul arab pentru "miel" sau "cap al berbecului." A doua, denumită şi Sheratan, are o culoare alb-albăstrie, iar a treia, supranumită Mesartim, este o stea binară cu două componente de o tonalitate albă.

Babilonienii îl identificau pe Aries cu un lucrător agricol dar, după o vreme, din motive necunoscute, i-au schimbat numele în Berbec. Neobabilonienii au făcut apoi, în secolul al VII-lea i.Hr., o revizuire a zodiacului lor, amplasând steaua Hamal foarte aproape de echinocţiul vernal, în acest fel Berbecul ajungând să capete întâietate printre semnele zodiacale.
Legenda zodia şi constelaţia Berbecului
 În acele timpuri, constelaţia Berbecului îngloba echinocţiul, punctul în care soarele intersectează ecuatorul ceresc de la nord la sud. Din cauza precesiei (deplasarea lentă a axei de rotaţie a pământului), echinocţiul de primăvară nu mai este poziţionat în prezent în Berbec, ci în Peşti. Oricum în anul 130 i.Hr., era localizat la sud de Gamma Arietis şi era considerat punctul de pornire a zodiacului.

Calităţile şi defectele Berbecului

În astronomia din Egiptul antic, Berbecul era corelat cu zeul Amon-Ra, care era înfăţişat ca un bărbat cu cap de berbec şi reprezenta fertilitatea şi creativitatea. Datorită faptului că în acesta constelaţie se află echinocţiul vernal, era numit "Indicatorul soarelui renăscut." De asemeni, tot în Egipt, din cauza importanţei sale simbolice şi mitologice, Berbecul a fost numit mai târziu "Stăpânul Capului."

În mitologia grecească, Berbecul celest este cel a cărui lână de aur a fost căutată de Iason şi argonauţi. Regele Athamus din Boetia avea doi copii gemeni, un băiat, Phrixus, şi o fată Helle, pe care Ino, mama lor vitregă îi ura, dorindu-şi să scape de ei. Drept urmare, ea a urzit şi a pus în aplicare planul de a distruge grânele de pe câmpuri şi a duce ţara în pragul înfometării. Atunci când un sol a fost trimis pentru a consulta Oracolul din Delphi, Ino l-a mituit astfel încât să mintă şi să pretindă că oracolul ar fi spus că pentru a scăpa poporul de foamete trebuiau să fie sacrificaţi cei doi copii ai regelui.

Mama adevărată a gemenilor, nimfa norilor Nephele, l-a implorat pe Zeus să-i salveze, iar acesta a trimis la ei un berbec înaripat, cu lana de aur, care i-a luat în spate chiar înainte de a fi ucişi şi i-a purtat în zbor spre est, către Colchis. Numai Phrixus a supravieţuit acestei călătorii. Helle a căzut de pe spinarea berbecului şi s-a înecat în valuri în strâmtoarea Dardanele. Întinderea de apă în care a murit a fost numită mai târziu, în amintirea ei, Hellespont, adică marea lui Helle.

Phrixus a sacrificat berbecul în onoarea lui Zeus şi a dat lana sa de aur regelui Aettes, acesta ajungând, în cele din urmă, să fie furată de Iason.

Bărbatul Berbec - Dragoste şi seducţie

Din punct de vedere astrologic, Berbecul a fost asociat cu capul şi umorile sale, cu planeta şi zeul Marte, era văzut că stăpânind peste Europa Occidentală şi Siria, şi indica un temperament puternic al oamenilor născuţi în această zodie.

În China, constelaţia Berbecului este văzută ca "inspectorii gemeni," iar în Insulele Marshall ca un delfin.
Zodia şi constelaţia Berbecului - Mit şi legendă Zodia şi constelaţia Berbecului - Mit şi legendă Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 13, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.