Semnificaţia darurilor aduse de magi pruncului Iisus

Încă din primele zile ale creştinismului, teologii şi cercetătorii Bibliei au interpretat în diverse chipuri semnificaţia aurului, tămâii şi smirnei, darurile oferite de magi pruncului Iisus potrivit Evangheliei după Matei, 2:11. În cele din urmă, s-a ajuns la un consens aproape general în privinţa simbolismului acestor daruri, un simbolism reflectând credinţa magilor faţă de identitatea şi destinului lui Iisus.

Cuvântul "magi" provine din cel grecesc "magoi," având fie semnificaţia de preoţi din Persia, fie de persoane înzestrate cu puteri oculte şi cu o cunoaştere vastă a astrologiei, fie de magicieni sau chiar şarlatani. Matei a precizat, în Evanghelia sa, că cei trei magi ajunseseră de la Răsărit, călăuziţi spre Betleem de o stea strălucitoare. Balaam, un profet din Vechiul Testament, relevase deja că sosirea lui Mesia avea să fie marcată de o stea. În Numeri 24:17 se spune: ""Îl văd, dar nu acum, Îl privesc, dar nu de aproape. O stea răsare din Iacov, un toiag de cârmuire se ridică din Israel. El străpunge laturile Moabului şi prăpădeşte pe toţi copiii lui Set."
Semnificaţia darurilor aduse de magi pruncului Iisus

Pornind de la aceste indicii, se poate presupune că magii erau de fapt preoţi persani, buni cunoscători ai astrologiei şi astronomiei, care intepretaseră steaua apărută pe cer ca pe un semn al naşterii lui Iisus.

Semnificaţia aurului 


Din cele mai vechi timpruri, aurul a fost considerat un metal foarte rar, unul asociat cu regalitatea. De asemeni, datorită rezistenţei sale, a fost corelat cu nemurirea. Pe vremea lui Iisus, era un dar oferit regilor sau zeilor. Acest cadou simbolizează aşadar recunoaşterea de către magi că Iisus era un rege al cărui regat nu putea fi distrus de puterile pământeşti. În secolul al VII-lea, într-o lucrare atribuită Sfântului Bede, având titlul "Excerpta et collectanea," se zicea că darul aurului a fost adus de magul Melchior, un om vârstnic, cu barbă.

Aurul - Simbol şi semnificaţie

Semnificaţia tămâii 


Tămâia, o substanţă răşinoasă extrasă din arbuştii din specia Boswellia originari din Arabia de Sud şi India, era estimată şi ea ca fiind foarte valoroasă. Nu se găsea în Israel, dar era importată aici pentru a fi folosită în temple. Amestecată cu ulei, era utilizată pentru ungerea preoţilor şi făcea parte din ofrandele evreieşti de mâncare oferite în semn de recunoştiinţă şi laudă lui Dumnezeu. Prin dăruirea tămâii pruncului Iisus, magii îl adevereau ca Înalt Preot. Magul care i-a adus tămâie lui Iisus este descris de Sfântul Bede ca fiind un tânăr roşcat, fără barbă.

Tămâia în tradiţii şi superstiţii

Semnificaţia smirnei 


În răstimpul cât Iisus a fost pe pământ, smirna era şi mai preţioasă decât aurul. Obţinută din arbori din Arabia de Sud şi din unele locuri din Africa, era folosită ca analgezic şi ca o componentă esenţială în procesul de îmbălsămare. Smirna simbolizează durerea, moartea şi viaţa de apoi. Ca şi dar venit din partea magilor, prevestea patimile, moartea şi învierea lui Iisus. Se spune că în timpul răstignirii lui Iisus, i s-a oferit smirnă şi vin pentru a-i alina suferinţă. Conform Sfântului Bede, magul care i-a dăruit smirnă lui Iisus era Baltazar, un om cu pielea întunecată şi cu o barbă deasă.

Smirna în superstiţii, religie şi medicină

Unii teologi consideră că cei trei magi au înmânat aceste daruri lui Iisus din motive cât se poate de practice. Maria şi Iosif ar fi putut utiliza aurul pentru a plăti pentru adăpost, mâncare şi alte lucruri necesare unui prunc. Totodată, puteau să vândă tămâia şi smirna pentru a se întreţine din punct de vedere material sau să le folosească pentru a se înmiresma ori trata ei înşişi. Tămâia, declară cercetătorii de la Universitatea din Cardiff, are mari puteri medicinale, o funcţie antiinflamatorie, fiind întrebuinţată pe vremea lui Iisus pentru vindecarea artritelor.

Potrivit unei inscripţii antice, aceleaşi trei daruri au fost oferite de regele Seleucus al II-lea Callinicus zeului Apollo în templul acestuia din Miletus în anul 243 i. Hr. Oricum, în cartea lui Isaia, atunci când se descrie restaurarea glorioasă a Ierusalimului, se zice, " Vei fi acoperit de o mulţime de cămile, de dromaderi din Madian şi Efa; vor veni toţi din Seba aducând aur şi tămâie şi vor vesti laudele Domnului. (Isaia 60:6).
Semnificaţia darurilor aduse de magi pruncului Iisus Semnificaţia darurilor aduse de magi pruncului Iisus Reviewed by Diana Popescu on decembrie 18, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.