Cum a demonstrat Sfântul Spiridon misterul Sfintei Treimi


Una din cele mai simple şi relevante explicaţii a misterului Sfintei Treimi aparţine Sfântului Spiridon, sărbătorit în Biserica Ortodoxă în ziua de 12 decembrie. Aflat în anul 325 la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea, a intrat într-o dispută cu un filosof grec care susţinea erezia ariană.

Forţa vorbirii simple şi directe a Sfântului Spiridon a demonstrat tuturor celor prezenţi ce înseamnă înţelepciunea omenească în faţa celei a lui Dumnezeu: "Ascultă, filosofule, ceea ce am să-ţi spun. Există un Dumnezeu care a creat omul din ţărână. El a plămădit toate lucrurile, vizibile şi invizibile, prin Cuvântul Său şi Spiritul Său. Cuvântul este Fiul lui Dumnezeu, care a coborât pe pământ din pricina păcatelor noastre.

Cum a demonstrat Sfântul Spiridon misterul Sfintei Treimi

El s-a născut dintr-o Fecioară, a trăit printre oameni, a suferit şi a murit pentru mântuirea noastră, şi apoi s-a înălţat din moarte şi a înviat intreaga omenire odată cu El. Noi credem că El este unul în esenţă (consubstanţial) cu Tatăl şi egal cu El în autoritate şi slavă. Credem asta fără orice alunecare către raţionalizări, căci este imposibil să înţelegi acest mister prin raţiunea omenească."
După ce aceste vorbe i-au ajuns la inimă, adversarul creştinismului a devenit cel mai zelos apărător al Sfântului Spiridon şi, mai târziu, a primit sfântul botez. El le-a mărturisit tovarăşilor săi arieni, "Ţineţi seama de asta! Până acum, cei cu care m-am confruntat în dispute mi-au prezentat argumentele lor şi am fost capabil să le resping cu propriile mele argumente. În loc să fie însă argumente raţionale, vorbele acestui Înţelept sunt încărcate cu un fel de putere specială, şi nimeni nu i le poate contrazice, întrucât omului îi este cu neputinţă să i se opună lui Dumnezeu. Dacă vreo unul dintre voi gândeşte la fel ca şi mine, să creadă în Hristos şi să mi se alăture în urmarea acestui om, fiindcă Însuşi Dumnezeu vorbeşte prin buzele lui."

12 decembrie – Sărbători, tradiţii şi obiceiuri religioase

La acel Sinod Ecumenic, Sfântul Spiridon a explicat unitatea Sfintei Treimi într-un mod remarcabil de sugestiv. A luat o ţiglă sau o cărămidă şi a strâns-o într-o mână a sa. În acea clipă, din ea a izbucnit o flacăra şi, totodată, s-a scurs apă spre pământ, în palma Sfântului rămânând doar ţărână. "Această a fost numai o cărămidă," a spus Sfântul Spiridon, "dar a fost alcătuită din trei elemente. În Sfânta Treime există trei Persoane, însă numai un Dumnezeu." În numeroase icoane ale Sfântului Spiridon, inclusiv în cea de aici, el este înfăţişat strângând în mână cărămida prin care a demonstrat misterul Sfintei Treimi.


Cum a demonstrat Sfântul Spiridon misterul Sfintei Treimi Cum a demonstrat Sfântul Spiridon misterul Sfintei Treimi Reviewed by Diana Popescu on decembrie 11, 2016 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Frumos articol Diane Sfantul Ierarh Spiridon si toti Sfintii praznuiti astazi impreuna cu toata Imparatia Cereasca in Frunte cu Preasfanta Stapana noastra Preacurata Preabinecuvantata Fecioara Maica Domnului nostru Iisus Hristos,sa se roage pentru noi imprilostritii,ca Bunul Dumnezeu Sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca! Amin.
    Doamne la toti! Amin.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.