Cum scapi de sforăit gratis cu un exerciţiu de 5 minute pe zi


Dacă este să ne luăm după unele remedii popularizate de a scăpa de sforăit, este nevoie de o mulţime de timp şi de bani pentru a pune capăt zgomotelor vibrante, trâmbiţelilor, fluierăturilor, smiorcăiturilor şi chiar grohăiturilor care cutremură dormitoarele a circa 60% din oameni. Ce-ar fi dacă ar exista, de fapt, o soluţie extrem de simplă, gratuită, de a opri sforăitul, necesitând un exerciţiu de numai 5 minute zilnic?

Ei bine, acest remediu există dacă luăm în considerare sfaturile din cartea "Stop Snoring The Easy Way: And The Real Reasons You Need To" ("Calea simplă de a stopa sforăitul şi adevăratele cauze pe care trebuie să le iei în considerare"), de Dr Mike Dilkes şi Alexander Adams.

Cum scapi de sforăit

Chiar dacă ai încercat diverse tehnici de a scăpa de sforăit, prin folosirea de spray-uri pentru gât, dilatatori nazali, bandaje ale fălcilor şi "atele" pentru gură, ai putut constata că nu prea dau rezultate în eliminarea acestui nărav greu de stăpânit. Este, adeseori, una din consecinţele deranjante ale înaintării în vârstă, dar ale cărei consecinţe sunt mai grave decât ne putem imagina pentru sănătate şi armonia din viaţa de cuplu!

Cauzele sforăitului 

Cu toate că forma fetei, craniului şi gâtului tău pot favoriza apariţia sforăitului, un nas înfundat, amigdalele lărgite şi chiar o noapte prea îmbelşugată în alcool pot face lucrurile şi mai rele, cea mai obişnuită cauză a sforăitului constă din slăbirea muşchilor interiori ai gâtului.

În vremea nopţii, când trecem prin fazele cele mai profunde ale somnului, iar toţi muşchii noştri se relaxează, ţesuturile din partea interioară dorsală a gâtului pot deveni flasce, determinând ca aerul care le traversează să producă un sunet asemeni unui steag fluturând în vânt.

Volumul şi intensitatea acestor sforăituri depind în parte de turbulenţa fluxului de aer (cât de tare trebuie să îţi forţezi plămânii pentru a împinge aerul prin acest spaţiu îngust) şi în parte de rezonanţa ţesuturilor gâtlejului tău. Acestea includ palatul moale (regiunea cărnoasă din spatele plafonului cavităţii orale), uvula palatină (omuşorul din gât) şi epiglota ("clapetul" situat în spatele rădăcinii limbii care închide traheea în vreme ce mănânci şi împiedică intrarea hrănii în căile tale respiratorii).

Pe când aceste ţesuturi vibrează, ele "prind" aerul înspre partea din spate a gâtlejului câteva fracţiuni de secundă, provocând o presiune înaltă a aerului şi, în consecinţă, unde sonore, asemeni celor care apar când baţi din palme.

Dacă eşti supraponderal, problema (şi volumul sonor) creşte în intensitate întrucât straturile de grăsime măresc presiunea din trahee când eşti culcat, silindu-ţi plămânii să lucreze mai greu pentru a împinge aerul prin orificiul micşorat.

Câteva pahare de băutură te fac să sforăi şi mai tare deoarece alcoolul acţionează ca un sedativ, menţinându-te mai mult în somnul profund ce-ţi relaxează toţi muşchii, inclusiv pe cei ai gâtului şi limbii.

De ce-ţi face rău sforăitul? 

Deşi, la prima vedere (primul auz!), sforăitul este un semn al unui somn sănătos, odihnitor, dacă ai acest simptom, el indică o strădanie a corpului de a transmite aerul înăuntru şi în afară prin căi respiratorii moi, înfundate, micşorate, iar acest efort suplimentar poate în ultima instanţă să îţi compromită calitatea tonifiantă a fazelor somnului.

În decursul somnului, are loc un proces de vitalizare şi restaurare mentală şi fizică, precum şi unul de liniştire, odihnire a inimii.

Deşi sforăitul este probabil să apară mai frecvent când eşti supraponderal, el poate să te prindă într-un cerc vicios ce determină creşterea ta în greutate. Studiile ştiinţifice au demonstrat că un somn de slabă calitate stimulează apetitul faţă de dulciuri şi mâncăruri grase fiindcă organismul încearcă în astfel de condiţii să facă faţă oboselii.

Întrucât sforăitul îndelungat cauzează extinderea deprivarii de somn care, pe de altă parte, determină intensificarea sforăitului, se favorizează creşterea în greutate. Obezitatea este legată, la rândul său, de creşterea riscurilor unor afecţiuni asociate cu diabetul, bolile de inimă şi chiar a unor forme de cancer!

Sforăitul în relaţia de cuplu 

Sforăitul poate instaura răceala şi resentimentul în legăturile în doi. Potrivit unor cercetări, sondaje, aproximativ 6% din cupluri se destramă din acest motiv!

Sforăitorii înveteraţi şi partenerii lor de pat ajung cu greu să se bucure de cele minimum şase ore de somn recomandate în fiecare noapte. Studiile arată că partenerul unei persoane care sforăie în mod constant pierde circa 90 de minute de somn noapte de noapte şi ajunge la un deficit de somn care nu poate fi nicicând compensat!


Exerciţiul de 5 minute pe zi pentru a scăpa de sforăit 

Este nevoie să îţi deschizi gura cât mai larg posibil şi să îţi scoţi limba afară prin ea cât poţi mai mult.

Menţine-ţi această postură în timp ce îţi mişti limba întinsă la maximum în sus, în jos, la stânga şi la dreapta, în decursul a două rotaţii complete.

Începe să "bâgui" o melodie preferată sau "Mulţi ani trăiască" pe o tonalitate cât mai joasă în vreme ce continui mişcarea limbii pe o perioadă de cel puţin două minute.

Dacă îţi exersezi muşchii interiori din partea din spate a gâtului în acest fel, asemeni cum faci cu bicepşii la o sală de gimnastică, le poţi reda tăria şi tonusul, scăpând în timp de sforăit!

Sursa:dailymail

Cum scapi de sforăit gratis cu un exerciţiu de 5 minute pe zi Cum scapi de sforăit gratis cu un exerciţiu de 5 minute pe zi Reviewed by Diana Popescu on septembrie 16, 2017 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.