Psihologia norocului | Superstiţiile care te ajută în viaţă!

Într-o serie de cercetări legate de psihologia norocului, s-a constat că, paradoxal, superstiţiile ne pot ajuta să ne îndeplinim ţelurile, să ne bucurăm de realizări importante în viaţă!

Îţi poate fi greu să înţelegi de mulţi oameni ajung să creadă într-o forţă invizibilă, incomensurabilă, în pofida logicii, raţiunii? Se ştie ori se presupune că credinţa în noroc are puţin de a face cu ceea ce ni se întâmplă în realitate... Cu toatea astea, unele persoane par să profite de superstiţii pentru a-şi garanta că au succese în viaţă. De ce se petrece acest lucru?

Prosperitatea, bogăţia nu sunt atinse întotdeauna din cauza unor merite vădite, a unei perseverenţe şi a unor străduinţe ieşite din comun, ceea ce îi face pe mulţi să se întrebe dacă nu cumva nedreptatea conduce lumea.
Psihologia norocului | Superstiţiile care te ajută în viaţă!

"Nu există cu adevărat un lucru tangibil pe care să-l numim noroc," spune Joseph Mazur, matematician şi autor al cărţii "What's Luck Got to Do with It?" ("Ce are de a face norocul cu asta?"). Tot acest scriitor completează, "Creăm însă acest lucru tangibil (norocul) transferandu-l asupra unui obiect."

Astfel de obiecte norocoase ne fac să ne simţim în siguranţă, la adăpost de relele şi vitregiile lumii. Amuletele, talismanele dau impresia unora că-şi ţin sub control evenimentele existenţei afirmă, Stuart Vyse, psiholog, remarcat printre confraţii săi prin lucrarea să "Believing în Magic: The Psychology of Superstition" ("Credinţa în magie: Psihologia superstiţiei").

În studiile despre talismane, amulete, a ieşit la iveală că oamenii se descurcă mai bine în îndeplinirea unei sarcini când au asupra lor un astfel de obiect norocos.

Într-un studiu din anul 2010, cercetătorii au dat unor studenţi câte o minge de golf. La jumătate dintre ei li s-a spus că acea minge era "norocoasă." Ei bine, aceştia au avut rezultate mai bune pe terenul de golf decât cei cărora li se zisese că au o minge obişnuită!

În cadrul aceleiaşi cercetări, a fost recrutat pentru o serie de teste ţinând de memorie un grup de studenţi care credeau în talismane, amulete. La jumătate dintre ei li s-a permis să-şi păstreze asupra lor obiectele norocoase, iar studenţilor din cealaltă jumătate le-au fost luate. Cei dintâi au avut performanţe mai înalte!

Vyse este de părere că, într-o activitate calificată, talismanele măresc încrederea în ei înşişi ale celor care cred în ele. Tot el afirmă că nu este rău ca oamenii să poarte talismane pentru a fi mai încrezători în ei, în potenţialul lor, chiar dacă nu ştiu cum se petrece acest lucru.

Cele mai răspândite superstiţii din lume

Personalitatea şi atitudinea din viaţă sunt şi ele corelate cu norocul! Într-un studiu al lui Maya Young, profesor asociat la Şcoala de Management Anderson, UCLA, aceasta a descoperit că optimismul este asociat în mod pozitiv cu norocul. Young aprecia că dacă unele persoane cred că sunt norocoase, cred că li se vor petrece numai lucruri bune, ele sunt înclinate să-şi asume sarcini tot mai dificile, mai provocatoare, şi să persiste în ele.

Această persistenţă, perseverenţă, poate avea un efect de autoînvigorare, fortificare proprie. Cu cât se angajează în sarcini mai grele, mai ambiţioase, cu atât este mai mare şansa că ele să le ducă la bun sfârşit, ceea ce le inspiră simţământul că sunt cu adevărat norocoase!

O atitudine în general pozitivă pare să conducă către mai multe împrejurări norocoase. Când cineva are sentimentul că lucrurile merg în favoarea sa, interacţionează mai bine, mai fertil, cu cei din preajma sa. Aceste relaţii umane îmbunătăţite pot duce, la rândul lor, spre sporite oportunităţi în cazul în care unul dintre parteneri devine o conexiune utilă în muncă sau chiar un partener de cuplu!

Deşi, aparent, nu este raţional să te încrezi în noroc, în superstiţii, amulete şi talismane, psihologia din spatele acestor credinţe poate explică, măcar parţial, de ce unii oameni ajung să evolueze remarcabil în viaţă cu toate că par să nu aibă merite majore în această privinţa!

Psihologia norocului | Cum să ai baftă în viaţă
Psihologia norocului | Superstiţiile care te ajută în viaţă! Psihologia norocului | Superstiţiile care te ajută în viaţă! Reviewed by Diana Popescu on octombrie 01, 2017 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.