Semnificația simbolului infinitului ∞

Este interesant că nepământeanul concept al infinitatii, nesfârșitului, al oportunităților nelimitate și-a găsit întruchiparea în simbolul matematic al infinitului ∞ ,  numit și lemniscată,  reprezentat precum cifra opt amplasată pe orizontală.

Simbolul infinitului ∞ ,  folosit atât de des în zilele noastre,  are,  de fapt, o istorie destul de lungă... A apărut în ornamentele de pe crucea Sfântului Bonifaciu,  un misionar care a promovat creștinismulîn imperiul franc în secolul al XVIII-lea. Ceea ce este numit astăzi simbolul infinitului acoperea,  pe atunci,  brațele crucii latine.

Acest simbol și-a căpătat o semnificație deosebită, specifică, în secolul al XVII-lea,  fiind utilizat pentru prima oară de John Wallis în 1655, în cartea sa  "De Sectionibus Concis."  Wallis nu a explicat de ce a ales un astfel de simbol pentru a desemna infinitul,  însă s-a presupus că a pornit de la o variantă a numeralului latin 1.000 (la origine, CIƆ, ori CƆ),  care era folosit și cu semnificația de "mulți/multe",   sau de la litera grecească ω (omega),  ultima din alfabetul grecesc.
Simbol infinit

Potrivit unor surse,  simbolul infinitului ∞  era întrebuințat în vremuri străvechi în India și Tibet, pentru a reprezenta perfecțiuneași dualismul.  Se spune că reflecta, totodată,  unitatea dintre bărbat și femeie.  În tarotul ocult, semnifică echilibrul dintre forțe opuse.

In misticismul modern, a devenit identificat cu versiuni ale lui Ouroboros,  o imagine antică a a unui șarpe mușcându-și propria coadă, ce simboliza, de asemeni, printre altele, infinitul.

Spirala: Simbol şi semnificaţie

Pentru mulți oameni de azi, acest simbol, aparent simplu, înfățișează cheia vieții, adică posibilitățile nelimitate ale unui om de a se manifesta, varietatea posibilelor versiuni din fiecare zi a existenței noastre și ceea ce ni s-ar fi întâmplat dacă una din deciziile luate de noi ar fi fost diferită. Posibilitățile alegerilor noastre, multiplicate cu numărul de zile sau clipe când luăm hotărâri, relevă o infinitate de rezultate sau finalități. Acest lucru ne arată că fiecare ființă umană este infinită în natura sa. Combinațiile de ființe umane fără vreo finalitate prederminată fac lumea infinită!
Semnificația simbolului infinitului ∞

Din perspectiva unora, simbolul infinitului ∞  este atractiv deoarece unește două cercuri (grafice) separate, putând semnifica uniunea dintre cele două jumătăți ale unui om într-un singur trup, în omul "complet." Deși orice persoană poate avea o latura bună și una rea, ea este unitară și le poartă pe toate într-o singură ființă, minte.

Simbolul infinitului poate semnifica și unitatea dintre două persoane diferite.  Adeseori, îndrăgostiții își arată afecțiunea, dragostea reciprocă printr-un simbol al infinitului!

Surse:
- Infinity symbol - Wikipedia
- Francine Milford: Tuning Fork Therapy® and the Infinity Symbol
-  Eli Maor: To Infinity and Beyond: A Cultural History of the Infinite

Hexagrama - Simbol şi semnificaţie
Semnificația simbolului infinitului ∞ Semnificația simbolului infinitului ∞ Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 03, 2017 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.