Dongzhi: Tradițiile chinezești legate de solstițiul de iarnă


Solstițiul de iarnă ocupă un loc central în sărbătorile tradiționale chinezeșți. Numită în limba mandarină Dongzhi, cea mai scurtă zi din an este văzută drept un un punct de cotitură în destinul oamenilor, cu atât mai mult cu cât odată cu aceasta lumina zilei capătă tot mai multă putere și strălucire. Întunecimea Yin se retrage treptat în favoarea luminozității Yang, completându-se astfel încă unul din ciclurile nesfârșite ale existenței.

În China străveche, anul era împărțit în 24 de perioade solare, formate, de obicei, din câte 15 zile cu o temperatură sau climat anume. Funcțiile lor sunt reflectate în calendarul imperial chinezesc și în diverse evenimente, ritualuri și sărbători, inclusiv în cele asociate cu Donghzi.

Tradițiile chinezești legate de solstițiul de iarnă Dongzhi

Celebrată  în preajma zilei de 22 decembrie, Dongzhi, ziua solstițiului de iarnă,  are un rol important în tradiția chinezească de mii de ani. De la dinastiile Shang și Zhou, până la Qin (anii 221 î .Hr. - 206 d. Hr.), solstițiul de iarnă a fost considerat ziua de început a unui nou an.

În dinastia Han (anii 206 î.Hr. - 220 d. Hr), Donghzi a fost o sărbătoare imperială marcată de încetarea serviciilor oficiale și militare, închiderea granițelor și încetarea comerțului. Pentru muncitorii din clasele de jos reprezenta o zi de odihnă binemeritată.

Începând cu dinastiile Tang și Song, Donghzi a devenit o zi dedicată venerării divinității, în care împăratul Chinei participa la un ritual impresionant prin care își arată prețuirea față de Ceruri. Templul Cerurilor din Beijing a fosta clădit în urmă cu circa 666 de ani în acest scop. În "Ging Jia Lu," un document din vremea dinastiei Qing, Dongzhi și alte ritualuri performate cu prilejul solstițiului de iarnă echivalau ca importanță cu celebrarea Anului Nou chinezesc.

Venerarea Cerurilor este o doctrină de baza în vechile credințe chinezeșți, ce pune accentul pe urmărirea căii cerești și supunerea față de legile naturii. Întrucât iarna ajungea în toi în acest răstimp, el era unul de reflecție și odihnă pentru întreg imperiul chinezesc.

Ritualul prilejuit de acest eveniment, descris sugestiv de Confucius, juca un rol central pentru conducătorii din China și supușii lor. Într-o umilință supremă a lui însuși și a poporului său înaintea grației și puterii infinite a tărâmului celest, monarhul le mulțumea Cerurilor și recunoștea locul omenirii în univers.

Solstițiul de iarnă, Dongzhi, este de obicei celebrat cu mâncăruri precum găluște și plăcințele care ajută corpul să-și mențină căldura. Teritoriul vast al Chinei implică diversificări ale tradițiilor. Dacă în partea sa de nord, mai rece, se insistă asupra consumului de cărnuri și băuturi considerate a fi "fierbinți" în medicina tradițională chinezească, în zona sa de sud sunt la mare preț găluștele "tangyuan," dulci și cleioase.

Ritualul chinezesc cu 9 perioade a câte 9 zile de iarnă

 Solstițiul de iarnă- traditii chinezesti
Deși Dongzhi este cea mai întunecată zi a anului, semnalează o extremă a iernii, nu este și cea mai friguroasă. Potrivit unei zicale chinezeșți, "Nu este cu adevărat rece decât după Dongzhi."
Cu toate că zilele devin mai lungi, mai este nevoie de câteva săptămâni până când căldura crescândă a soarelui este simțită în emisfera nordică.

Superstiții despre iarnă | Obiceiuri și tradiții de iarnă



Iarna de după solstițiu, Dongzhi, este formată conform foclorului chinezesc din 9 x 9 zile, adică din 81 de zile. Aceste perioade, cunoscute ca cele nouă ale iernii, sunt astfel descrise într-un străvechi cântec chinezesc:

"Atât de reci sunt prima și a doua din Nouă
Încât nu îndrăznești să-ti scoți mâinile afară.
În timpul celei de-a treia și a patra din Nouă
Apa îngheață și mergem pe gheață.
În a cincea și a șasea din Nouă putem zări
Pe malurile îndepărtate ale râului sălciile înverzite.
Râurile se topesc în cea de-a șaptea din Nouă,
Iar în a opta le urăm bun venit gâștelor sălbatice.
Iarna ajunge la capăt în ultima, a noua perioadă,
Când bobocii și florile zâmbesc întru primăvară.

Pentru a marca trecerea celor 9 perioade, se așează pe un perete un desen al unui prun cu 9 flori cu câte nouă petale albe. Petalele sunt una câte una colorate cu roșu cu trecerea fiecărei zile. Când sosește primăvara, cele 81 de petale sunt toate roșii și se potrivesc de minune cu pomii înfloriți de afară.

Iarna în citate, aforisme, maxime, statusuri



Dongzhi: Tradițiile chinezești legate de solstițiul de iarnă Dongzhi: Tradițiile chinezești legate de solstițiul de iarnă Reviewed by Diana Popescu on decembrie 16, 2017 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.