Minunile Sfântului Spiridon: Poveste si legendă


Fiindcă tradițiile populare românești sunt pline de fabulos și măreție în același timp, când este vorba despre Sfântul Spiridon cel făcător de minuni, sărbătorit în 12 decembrie al fiecărui an, orice femeie ar trebui să-l sărbătorească cu luare aminte.
Cum? Nu te da de ceasul morții cu munca prin casă! Nu coase și nu spăla rufe. Aprinde o candelă și oferă cuiva necăjit un colac sau o pâine, după putiință.


Sfântul Spiridon: Poveste și legendă

Sfantul Spiridon legende

În tradițiile populare românești, se spune că zămislirea Sfântului Spiridon a fost însăși o minune. 
Odată, un preot și un călugăr și-au pus cumva credința la mezat... Au poftit o fecioară să doarmă între ei cu gândul că cel care va visa acea fecioară peste noapte este mai puțin ales întru credințăși cu mult mai păcătos. În toiul nopții, popa a avut un vis fiebinte cu acea fecioară, icoanele toate din acea odaie pocnind în mod miraculos si l-au trezit pe călugăr Ce-a făcut acesta?
Se spune că a strâns păcatele popii într-o nucă, pe care, mai apoi, a acoperit-o cu fire de lână,
ca într-un ghem și a dosit-o după ușă. Ceva mai târziu, din acel ghem, s-a născut un copil, care mai târziu a devenit făcătorul de minuni Sfântul Spiridon.

Hai, să-ți spun de ce românii îl sărbătoresc pe Sfântul Spiridon!
Odată, acesta s-a suparat foarte tare pe doi ostași ce călăreau fiecare câte un mânz. Unul era alb si unul negru. De ce? Gura lumii zice că aștia doi,  munciseră toată ziua și, înspre seară, dând buzna într-o cârciuăa de la margine unui sat, au început un ospăț și să se bețivească, fără să fi tinut cont că era ziua Sfântului. Nici tu, Sfinte, iarta-mă și ajută-mă! Nici tu să-i dea sărăcanului din colț vreun păhărel cu beutură ori un colț de pâine. Văzând toate astea, Sfântul Spiridon s-a îndreptat spre grajdul unde erau adăpostiți căluții și le-a retezat capetele, furios.
Însă bunătatea din inimă, nu l-a lăsat și i-a înviat... Dar le-a pus capetele anapoda. Mânzului negru i-a pus capul celui alb și invers.
Îți dai seama ce-a urmat în acea comunitate?!?! Oamenii au prins frică de sfânt și-l cinstesc și în zilele noastre!




Și mai știu una, o legendă românească picantă cumva, despre minunile sfântului Spiridon care povestește că acesta,  fiind cândva cu Sfântul Petre pe-o cărare și vrând să se ușureze, s-a abătut către o tufă ceva mai îndepărtată. Însă acolo, cine credeți că erau?
Dracu' însuși cu o muiere. Ce făceau ei acolo, poți să-ți imaginezi.
Văzând Sfântul Spiridon o asemenea spurcăciune și-a scos sabia și le-a tăiat capul. La amândoi.

Ajuns îndărăt la Sfântul Petre, i-a povestit acestuia toată tărășania.
Când mi-o auzit isprava, Sfântul Petre s-a speriat și i-a spus că Dumnezeu o să se supere pe ei, să se întoarcă, să facă ce-o știi,să pună capetele la loc și să-i învie pe cei doi netrebnici.
Când a auzit Sfântul Spiridon că e rost de mânie dumnezeiască a zbughit-o către locul faptei, însă, în grabă mare, a încurcat trupurile și căpățânile acestora. Și de atunci, se spune că nepoatele și strănepoatele acelei femei cu cap de drac sunt cele lipsite de suflet, care fac rău prin firea lor oamenilor din prejmă-le.


Sfinte Spiridoane, sărut-mâna! Și miluește-mă dacă am greșit cu ceva, scriind acest text!
Și fiindca Sfântul Spiridon face multe minuni, și bune și rele, ține această sărbătoare ca sa ai parte de mult bine, sănătate și belsug.
La mulți ani de Sfântul Spiridon, tuturor!


Minunile Sfântului Spiridon: Poveste si legendă Minunile Sfântului Spiridon: Poveste si legendă Reviewed by Diana Popescu on decembrie 11, 2017 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.