Ce se dă de pomană pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului?

În superstițiile românești, de Moș Ajun sau Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie, se dădeau de pomană covrigi, colaci, mere, pere, nuci, plăcinți, prăjituri, bomboane și alte dulciuri.

Unii zic că turtele făcute în mod tradițional pe 20 decembrie, se mănâncă și se împart, se dau de pomană rudelor, cunoscuților și celor sărmani pe 24 decembrie.
pomană pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului?

În Ajunul Crăciunului, nu se consideră totuși că este de bun augur să se dea ceva din casă. Era bine că o gazdă să închidă bine poarta de intrare în gospodăria sa în acesta zi, astfel încât un străin să nu reușească să pătrundă prin ea, ca să nu-i închidă norocul ori să nu-i pună vreo opreliște pețitorilor fetei sale.

Tot în legătură cu ziua de 24 decembrie, nu se dădea cu pumnul, nici cu palma, deoarece atâtea palme câte dădeai tot atâtea răni primeai, și tot atâția cât pumni dădeai, tot atâtea bube făceai faci peste an.

Oricum, cele mai semnificative pomeni din această perioadăse fac pe 25 decembrie, în ziua de Crăciun. Urmează altele, despre care vă voi vorbi în zilele următoare...


Surse:
- Antoaneta Olteanu: Calendarele poporului român
- Artur Gorovei: Credinti și superstiții ale poporului român
Ce se dă de pomană pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului? Ce se dă de pomană pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului? Reviewed by Diana Popescu on decembrie 20, 2017 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.