Pisica norocoasă Maneki Neko: Simbol și semnificație


Maneki Neko sau "pisica norocoasă", "pisica norocului", este o statuetă, un talisman extrem de popular în cultura japoneza și cea chinezească, înzestrat cu capacitatea de a atrage norocul către posesorul sau, ce poate fi întâlnit adeseori în magazinele, restaurantele și birourile de afaceri asiatice.

Pisica norocoasă Maneki Neko

Ce înseamnă Maneki Neko?

În limba japoneză, "Maneki Neko" înseamnă "pisica care-ți face semn". O astfel de felină are, de obicei, una sau amândoua labe ridicate, ca și cum ar semnala norocului să se îndrepte către stăpânul ei. I se mai spune și "pisica norocoasă", "pisica banilor", ori "pisica întâmpinătoare".

Legenda lui Maneki Neko

Există mai multe legende referitoare la originea acestei statuete. Cea mai răspândită, mai acceptată este asociată cu un templu japonez de la începutul secolului al XVII-lea.

Acest templu, numit Gotokuji, era situat în satul Setagaya din apropiere de Edo (în prezent Tokio). Deși preotul de aici abia mai avea ce să îmbuce, a luat de pe străzi o pisică vagaboandă, pe care a botezat-o Tama. Situația financiară a templului se inrăutățea zi după zi, așa că preotul se gândea să-l părăsească în cele din urmă.

Odată, pe când Tama se afla în preajma locașului sfânt, s-a pornit o furtună violentă. Un samurai și oamenii săi s-au oprit pentru a se adăposti sub un copac din apropiere. Când samuraiul, domnul Ii Naotaka din Hikone, a zărit-o pe Tama inălțându-și o labă din față ca și cum l-ar fi salutat, s-a apropiat de ea. Imediat după ce samuraiul și supușii s-au îndepărtat astfel de copac, acesta a fost lovit de un fulger! În acest fel, pisica le-a salvat viața. Domnul Ii a urmat-o pe Tama până la templu, unde s-a întâlnit cu preotul de acolo.

Pisicile în citate, maxime, aforisme, proverbe

Recunoscător și impresionat de omul sfânt, samuraiul a devenit patronul, ocrotitorul templului. Grație pisicii norocoase, lăcașul a prosperat. Mai târziu, după moartea lui Tama, i s-a acordat un loc de onoare în cimitirul templului, și i s-a dedicat cea dintâi statuetă a "pisicii întâmpinătoare". Povestea despre Tama s-a răspândit cu repeziciune, iar oamenii au început să amplaseze statuete cu pisici Maneki Neko în casele, magazinele și templele lor, fiind încredințați că le vor furniza noroc. De-a lungul timpului, Maneki Neko a ajuns să fie populară și în China și alte regiuni asiatice.


Semnificația labelor ridicate ale lui Maneki Neko


Lăbuța dreapta înălțată invită norocul și banii să-și facă făgaș către o afacere sau o locuință.

Laba stângă ridicată se presupune că atrage clienții către un magazin, un restaurant, o firmă.

Ambele lăbuțe aflate în sus reprezintă protecția oferită de Maneki Neko oricărei case ori afaceri.

Simbolismul culorilor pisicii norocoase

O combinație tradițională de alb, roșu și negru se consideră că este cea mai auspicioasă.

Alb: Fericire, puritate și vești bune.

Auriu: Prosperitate, bogăție.

Negru: Siguranță, protecție față de spiritele rele.

Roșu: Protejare față de rău și boli, succes în dragoste.

Verde: Sănătate.

Roz: Iubire, armonizare a relațiilor umane.


Semnificația Maneki Neko în funcție de ce poartă

De obicei, pisica norocoasă este împodobită cu o bavețică, un colier și/sau un clopoțel. În perioada Edo, aceste ornamente erau specifice pisicilor deținute de oamenii înstăriți. De colier era legat un clopoțel astfel încât stăpânii să poată localiza mereu aceste animale de companie.

Pisica din vis | Interpretarea și semnificația viselor

Maneki Neko poartă frecvent anumite lucruri în lăbuțele lor. Acestea includ:

- O monedă de aur Ryo, din vremea Edo, văzută ca purtătoare de noroc.

- Ciocanul magic al banilor, reprezentând averea. Când este scuturat, se presupune că acest ciocan atrage bogăția.

- Un pește, adeseori, un crap, simbolizând abundența, belșugul și norocul.

- Marmură sau o gemă, un altfel de "magnet" pentru bani.

- Clopoțelul, simbol al unei comori materiale sau spirituale.

Surse:
- Maggie Swanson: Lucky Cats Paper Dolls: Maneki Neko
- Susan Lendroth: Maneki Neko: The Tale of the Beckoning Cat
-  Alan Scott Pate, Christine Knoke, Rob Sidner: Maneki Neko, Japan's Beckoning Cats: From Talisman to Pop Icon : Mingei International Museum's Billie Moffitt Collection

Pisica, simbol și semnificație


Pisica norocoasă Maneki Neko: Simbol și semnificație Pisica norocoasă Maneki Neko: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on martie 05, 2018 Rating: 5

Un comentariu:

Un produs Blogger.