Superstiții despre umbrelă


Potrivit unei superstiții foarte răspândite în lume, este cu ghinion să-ți deschizi umbrela într-o casă. Deși nu se știe exact originea acestei credințe, se presupune că își are rădăcinile în Egiptul antic.

Pe atunci, umbrelele îi protejau pe oamenii de viță nobilă de razele fierbinți ale soarelui, mai degrabă decât de ploaie. Dacă cineva își deschidea din greșeală umbrela în casă sau chiar într-o zona umbrită, acest lucru trezea mânia zeului soare, Ra, care era gata  să pedepsească o astfel de ofensă.

Superstiții  umbrelă

Se credea, de asemeni, că cerul fusese făurit precum o umbrelă uriașă de zeița egipteană Nut / Nuit. Frumoasele umbrele egiptene erau împodobite cu pene de păun și papirusuri, ce o reprezentau pe această divinitate. Din cauza semnificație lor religioase, ele erau purtate numai de cei din clasa nobilă. Umbra care înconjura o persoană aflată sub ele era considerată sacră, și oricine decât nobilii care pășeau în acest spațiu era acuzat de sacrilegiu.

În mod ironic, babilonienii erau de părere că era o onoare pentru oricine reușea să se amplaseze sub umbrela regelui lor.

Conform altora, această superstiție provine din secolul XVIII-lea, din Londra. În acea vreme și locație, au ajuns să fie populare umbrelele rezistente la apă, cu spițe din metal. Inițial, erau foarte mari și cu un mecanism foarte greu de mânuit, putând răni oamenii sau sparge obiecte fragile, prețioase, când erau deschise în casă, într-un spațiu foarte mic, îngust. Astfel de accidente puteau determina mânie și certuri în familie, manifestări asociate cu piaza rea!

Într-o altă intepretare, se spune că deschiderea unei umbrele înăuntru poate supăra, înfuria spiritele bune ale casei. Acești gardieni nevăzuți puteau să facă  să cadă "o ploaie" de necazuri peste o familie atunci când o umbrelă era deschisă în prezența lor!

Unii pretind, totuși, că nu era de rău augur să intri din afară în casă cu o umbrela deschisă, pentru a o lăsa să se usuce.

Umbrela deschisă în interiorul unei locuințe este cu atât mai nenorocoasă cu cât este neagră, a fost primită cadou, nu a fost încă folosită în ploaie, pe afară.

Într-o credință ce aduce cu o lege a lui Murphy, se zice că dacă se prognozează ploaie într-o anumită zi și îți iei cu tine umbrela, nu va mai ploua. Și vicerversa!

Ia mereu o umbrelă cu tine - O poveste despre credinţă

Nu pot trece cu vederea că, potrivit DEX, termenul de umbrelă provine din cel franțuzesc de "ombrelle" (provenit din "umbră") și că există și denumirea învechită de "parasol" (umbrelă de soare).

În secolul al XIX-lea, în Anglia se spunea că dacă o fată își strică parasolul, însemna că iubitul ei se va îndrăgosti de altcineva. Tot în această țară, dacă luai din greșeală umbrela cuiva aflat în doliu, era de așteptat să pice un mare necaz peste tine! Nu era recomandat  să dai în dar o umbrelă unui prieten, dacă nu voiai să îți destrami conexiunea cu el.




În cartea sa, "Credințe și superstitii ale poporului român", Artur Gorovei consemnează că în Argeș, când cineva adormea în vremea liturghiei, se zicea că un drac îi ține umbrela, și un altul îi suflă cu flori ca să se adâncească mai bine în somn.

În Occident, se credea că era cu ghionion să împrumuți cuiva o umbrelă, dar că era cu noroc să o dai altcuiva cu împrumut. O umbrelă dată peste cap de o furtună prezicea noroc ori că vei primi un cadou de la cineva de la care nu te aștepți să facă un astfel de gest.

Dacă scapi o umbrelă, nu este de bun augur să o ridici, ci mai curând să-l lași pe altcineva să facă asta! Una picată pe jos, este un semn de dezamăgire. În limbajul semnelor de altădată, când o femeie își scapă din mâini (intenționat) o umbrelă îi semnala unui bărbat "Vino după mine!"  O umbrelă deschisă înaintea cuiva purta mesajul "Nu te mai ține după mine!" Totodată, este inauspicios să lași pe cineva să te atingă cu vârful unei umbrele!

Surse:
- Cora Linn Daniels, C. M. Stevans: Encyclopedia of Superstitions, Folklore, and the Occult Sciences of the World
- Artur Gorovei: Credinti și superstițîi ale poporului român
- William Carroll: Superstitions: 10,000 You Really Need
- Andrea Malossini: Italian Superstitions

Urzicile în superstiţii şi medicină populară

Superstiții despre umbrelă Superstiții  despre umbrelă Reviewed by Diana Popescu on martie 17, 2018 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.