Cel mai scurt test IQ din lume (cu numai 3 întrebări)

Probabil că atunci când auzi de un test IQ ("intelligence quotient", adică "coeficient de inteligență"), te gândești la un maraton de întrebări complicate, la dureri de cap și transpirație la greu! De fapt, cel mai scurt test IQ (de "coeficient de inteligență") din lume conține doar trei întrebări. Îl poți face acum în maximum 30 de minute!

Întrebările capcană!


Testul de reflecție cognitiv ("The Cognitive Reflection Test", adică CRT) a fost dezvoltat de psihologul Shane Frederick în 2005. Într-un articol publicat în "The Journal of Economic Perspectives", Frederick a subliniat că cele trei întrebări din CRT erau capabile să îi facă pe oameni să dea "răspunsuri impulsive eronate"! Astfel de întrebări determină ființele umane să ajungă rapid, cu ușurință, la concluzii eronate, în loc să le facă să le analizeze cu atenție!
Cel mai scurt test IQ din lume (cu numai 3 întrebări)

Din pricina înșelăciunii mentale spre care ne îndeamnă, se pare că puțini oameni reușesc să repereze răspunsurile corecte!  Începând cu ianuarie 2003, la testele de acest fel au luat parte 3.428 de persoane, în cadrul a 35 de studii se parate, într-o perioadă de peste 26 de luni. În decursul experimentelor, numai 17% din studenții din universități de top (precum Yale și Harvard) au atins scorul maxim la întrebările CRT!

Testul celor trei site ale lui Socrate

Bazându-se pe rezultatele experimentelor, Frederick a făcut public testul complet în anul 2005. Acest test extrem de scurt a fost pus la punct astfel încât să pună la încercare abilitatea oamenilor de a-și ignora răspunsurile iraționale, grăbite, și să gândească cât mai rațional.

Întrebările testului


1. Problema bâtei și a mingii de baseball

O bâtă și o minge costă împreună 1,10 dolari. Bâta costă cu 1 dolar mai mult decât mingea. Cât costă mingea?

2. Problema utilajului care produce articole în serie

Dacă la 5 utilaje le ia 5 minute să fabrice în serie 5 articole, în cât timp  100 de astfel de utilaje vor crea 100 de astfel de articole/produse?

3. Problema măririi duble cu nuferi a unui lac

Într-un lac, există o anumită suprafață acoperită cu nuferi. În fiecare zi, aceasta își dublează mărimea. Dacă sunt necesare 48 de zile pentru ca nuferii să se întindă peste tot lacul, în cât timp vor acoperi jumătate din lac?

Răspunsurile întrebărilor testului


1. Mingea costă 0,05 dolari, adică 5 cenți. Poate că ai fost tentat să spui 0,10 dolari (10 cenți), nu-i așa? Dar o minge care costă 5 cenți plus o bâtă valorând 1,05 dolari însumează 1,10 dolari. Iar 1,05 dolari reprezintă exact 1 dolar, în plus cu 5 cenți. Un studiu psihologic de la Princeton a dezvăluit că persoanele care au dat soluția de 10 cenți au fost în mod semnificativ mai grăbite, mai puțin răbdătoare decât cele care au dat răspunsul corect!

2. Pentru că 100 de utilaje să producă 100 de articole este nevoie de 5 minute, și nu de 100 de minute, cum ar fi ispitiți unii să zică. Din întrebare, știm că fiecărui utilaj îi trebuie 5 minute ca să producă un articol. Așadar, 100 de utilaje fabrică 100 de articole de același fel în tot 5 minute!

3. Nuferii se răspândesc în jumătate de lac în 47 de zile (nu în 24 de zile!). Dacă aria lacului acoperită de nuferi se dublează în fiecare zi, nu mai este necesară decât o zi pentru ca lacul pe jumătate plin de nuferi să fie cu totul acoperit de nuferi. Dacă scazi din 48 de zile una, rezultă 47 de zile!

Testul de personalitate al lui Proust
Cel mai scurt test IQ din lume (cu numai 3 întrebări) Cel mai scurt test IQ din lume (cu numai 3 întrebări) Reviewed by Diana Popescu on august 07, 2018 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Nu este test de inteligenta generala, ci o proba aplicata unei zone inguste de abilitati matematice. Deci, nici o paguba daca nu ati gasit solutia.

    RăspundețiȘtergere
  2. daa..este test de IQ pentru corporatisti...

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.