De ce nu putem fi mereu fericiți? | Banda rulantă hedonistă

Uneori, avem impresia că prin implicarea într-o poveste de dragoste sau într-un nou traseu al existenței, vom fi fericiți până la capătul vieții! În psihologia fericirii (da, există așa ceva), apare un efect numit banda rulantă sau adaptarea hedonistă. Ce înseamnă fericirea și cum ne afectează viziunea despre ea?

Îți aduci aminte de o vreme când visai, aspirai la ceva, poate la o mașină nouă, o promovare în muncă, mutarea într-o casă mai frumoasă, mai confortabilă, sau aflarea adevăratei iubiri, a unui partener ideal cu care să-ți împărți viața? Îți amintești cât de fericit credeai că vei fi gândindu-te că o astfel de năzuință ți se va îndeplini?

Apoi, când, în fine, ai reușit să ai ce-ți doreai, fericirea ce te-a cuprins nu a durat prea mult sau nu a fost la fel de intensă pe cât îți credeaii? Iată explicația...
De ce nu putem fi mereu fericiți? | Banda rulantă hedonistă

Indiferent dacă ni se petrece ceva bun ori rău, după un timp, nivelul nostru de fericire revine la un anumit nivel, unul "normal". Înseamnă oare că fericirea noastră este relativ stabilă, constantă, de-a lungul întregii noastre existențe?

Acest fapt este contrar față de ceea ce credem cei mai mulți dintre noi. Când trăim  fie ceva fericit, fie ceva nefericit, ne imaginăm că va avea un efect îndelungat, permanent asupra gradului nostru de fericire.  Psihologii ne spun, cu toate astea, că circumstanțele de viață au un rol minor în cât de fericiți suntem...

Exemple ale bandei rulante a fericirii


Numeroși oameni au credința că dacă ajung să câștige premiul cel mare la loterie, viețile li se vor schimba radical în bine. Nu ar mai trebui să-și facă griji pentru bani, ar călători pe unde le trece prin minte, și-ar cumpăra o casă imensă, mașini rapide, haine de lux, de firmă. Pe scurt, ar deveni mult mai fericiți!

Acest scenariu a constituit baza unuia din cele mai vestite studii psihologice, în care cercetătorii au urmărit persoane care câștigaseră la loteria din Illinois, SUA. S-a descoperit că nivelul fericirii acestora s-a înălțat exploziv inițial, dar după circa 18 luni a scăzut, nu a mai existat nici o diferență din acest punct de vedere între câștigătorii și necâștigătorii la loterie!

Adaptarea hedonistă are loc, totodată, în direcția contrară! Același studiu a dezvăluit un fenomen asemănător, însă opus, la oamenii paralizați. Cu toate că suntem tentați să credem că devenind paraplegici, acest lucru ne-ar face semnificativ mai nefericiți, nu asta au constatat psihologii!

Să vedem cum stă treaba cu căsătoria, un alt eveniment major din viață, considerat a fi fundamental pentru o fericire de durată...

Ikigai: secretul fericirii la japonezi (și la români?)

Când cercetătorii au examinat viețile a peste 24.000 de oameni, au aflat că nivelul de fericire al acestora a dat în timp înapoi după nuntă, s-a întors la "normal" numai după 2 ani după aceea (deși au existat diferențe de la caz la caz)!

Există o grămadă de alte exemple care ne arată că împrejurările existenței nu ne influențează fericirea la fel de mult cum am crede! Cercetătorul în psihologie Sonya Lyubomirsky ne spune, "Ființele umane se adaptează la schimbări favorabile în avere, posesiuni și casă, în a fi mai frumoase ori înconjurate de o sporită frumusețe, în a fi mai sănătoase și mai împlinite în căsătorie."

Ce anume determină adaptarea hedonistă?


Psihologul Kennon Sheldon a scos la lumină existența a 2 motive pentru care oamenii se adaptează la evenimente fericite. Ei încetează să fie foarte fericiți întrucât continuă să-și dorească mai mult, să-și înalțe standardele, sau deoarece încetează să aibă experiențe pozitive proaspete prin intermediul schimbării traiului lor. Cu alte cuvinte, există 2 cauze principale ale adaptării hedoniste:

- Înălțarea aspirațiilor. Ne putem adapta foarte repede la situații noi. După ce beneficiem de o promovare la serviciu, ne obișnuim rapid cu noul nostru birou ori loc de muncă. Nu ne trebuie prea mult timp pentru a ne obișnui cu noua noastră imagine din oglindă după ce slăbim.

Pe măsură ce o situație nouă tinde să fie din ce în ce mai normală, ajungem să ne dorim mai mult. Standardele, aspirațiile noastre se ridică, de la a avea un salariu mai mare, a arăta mai frumoși, până la a deține și mai multe lucruri de valoare!

- Micșorarea emoțiilor pozitive. Când ni se petrece o schimbare pozitivă, suntem traversați de un val clocotitor de emoții plăcute, ne simțim extraordinar de bine.

Să spunem că-ți cumperi o mașină nouă. De câte ori intri în ea și o conduci îi apreciezi interiorul, motorul, ești mândru să le-o arăți prietenilor și cunoștiințelor. Ești încântat că aerul condiționat îi merge mult mai bine decât la vechea ta mașină.

Dar această încântare, aceste emoții pozitive se micsoara în cele din urmă, pe când ne obișnuim cu noul automobil. În acest mod, nivelul nostru de fericire recade la "normal".

Cum să evităm banda rulantă a hedonismului?


Suntem, așadar, sortiți să revenim mereu la un nivel de bază al fericirii? Sau există o cale de a scăpa de bandă rulantă a hedonismului?

Este adevărat că există un mare număr de activități în care ne putem implica pentru a fi fericiți. Dar este și o problemă! Putem cade în monotonie, rutină de-a lungul lor.

Cum ne putem deci înfrânge abilitatea de a ne adapta? Există două căi ce ne pot ajută să trăim mai tot timpul la o fericire înaltă...

Prima cale este să apreciem, pur și simplu, ceea ce avem deja. Cercetătorul Kennon Sheldon ne vorbește despre un studiu în care oamenii au adoptat această strategie. Numai câțiva dintre ei au fost totusi capabili să aprecieze cu adevărat ce aveau și să continue să aibă noi și incitante experiențe de viață. Pe termen lung, acești oameni au tins să-și mențină fericirea la nivel foarte înalt, fără să pice înapoi la acela de la care porniseră!

Cea de-a două cale constă din varietate. Sonya Lyubomirsky scria, "... de aceea, o altă metodă importantă prin care să-ți consolidezi eficiența unei activități fericite constă în varierea ei, astfel încât să ne asigurăm că nu ne adaptăm la ea."

Iar un mod de a apela la varietate este, paradoxal, prin programare. Este important să iei în considerare frecvența și durata strategiilor tale de a fi fericit și să te străduieșți să ți le planifici prin căi care-ți furnizează cele mai mai satisfacții, bucurii. Altfel spus, să ți le planifici astfel încât să-ți dea peste cap adaptarea!

Fericirea în citate, aforisme, maxime
De ce nu putem fi mereu fericiți? | Banda rulantă hedonistă De ce nu putem fi mereu fericiți? | Banda rulantă hedonistă Reviewed by Diana Popescu on august 12, 2018 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.