Sigiliul lui Lucifer | Simbol și semnificație

Sigilul lui Lucifer derivă dintr-o serie de simboluri aflate în Grimorium Verum (în limba latină, "Grimoarul adevărului"), din secolul al XVIII-lea, atribuit lui "Alibec Egipteanul" din Memfis, care l-ar fi scris în 1517, fiind inspirat, pare-se, de însuși regele Solomon. Un grimoar reprezintă o carte cu formule, incantații magice de vrăjitorie. Se presupune că acest simbol era folosit pentru invocarea lui Lucifer (în latină, "aducătorul de lumină"), un nume al Satanei, echivalent în românește cu Luceafărul, văzut de ocultiști ca un arhetip al cunoașterii ascunse. Se crede că Sigiliul lui Lucifer își are originea într-un pătrat magic. Oricum, în el sunt înglobate câteva simboluri ce ii reflectă semnificația: triunghiul, litera V și litera X.

Triunghiul

Sigiliul lui Lucifer include două triunghiuri, cu câte un vârf îndreptat în jos. Există unul mare și unul mai mic. Cel mic pare a fi simbolul elementului Apei, unul al emoțiilor, emotivității. În plus, este o reprezentare a minții subconștiente și a principiului feminin. În acest sens, nu trebuie neglijat că Lucifer desemnează, în limba latină, planeta Venus (după zeița cu același nume) în aspectul său de Stea a Dimineții. În aproape orice cultură, planeta Venus este considerată a fi una feminină.
Sigiliul lui Lucifer | Simbol și semnificație

Triunghiul mare poate fi interpretat drept zona inferioară a unei pentagrame inversate, asociate și ea cu planeta Venus. De altfel, în mișcarea sa, acest corp ceresc trasează în cer o pentagramă la fiecare 40 de ani!

Triunghiul: Simbol şi semnificaţie

Litera V

O literă aflată în partea de jos a Sigiliului lui Lucifer, a cărei semnificație are numeroase interpretări. V simbolizează Victoria, dar și un binemeritat simțământ de Mândrie, unul din atributele lui Lucifer în foclorul occidental.  O mândrie care nu este exagerată, exacerbată, ci una autentică, rezultată în urma atingerii țelurilor noastre. Semnul mâinii "V" este făcut cu degetul arătător și cel mijlociu, în vreme ce celelalte degete sunt strânse în palmă. Când este arătat cu palma înspre exterior, reprezintă Victoria și Pacea. Când este făcut cu palma către interior, spre trup, este considerat un semn vulgar, de insultă.

În ocultism, postura în V, ce presupune ridicarea ambelor brațe la câte un unghi de 60 de grade, este numită semnul lui Typhon. Typhon era fratele vitreg al lui Prometeu și era descris ca un dragon sau un șarpe cu 100 de capete. În unele legende, fusese creat ca un inamic al lui Zeus, și astfel ca o forță a Haosului. Postura în V este, totodată, semnul lui Apophis, zeul egiptean al haosului.

V apare și în cuvântul latin LVX, cu semnificația de Lumină, una purtând către Cunoaștere și Conștientizare. De asemeni, V corespunde cu ci fra română 5. Există cinci puncte ale unei pentagrame, o formă geometrică ce descrie, așa cum am arătat, traiectoria lui Venus. Zărită în zori, după ce celelalte planete, stele dispar din vedere, această planetă este cunoscută drept Steaua Dimineții. Fiindcă Lumina este un simbol universal al Cunoașterii, Steaua Dimineții (Luceafărul) cheamă ori vestește lumina zilei.

Este interesant și faptul că V este prima litera din Venus!

Litera X

O literă amplasată în regiunea superioară a Sigiliul lui Lucifer, X poate semnifică o încrucișare, o intersecție de drumuri, un loc/timp rezervat luării unei decizii importante pentru viitor. A fi la o răspântie, la o încrucișare, înseamnă să fim puși în față unei incertitudini, ezitări în alegerea unei căi sau alteia.

Răscrucea este, în mod tradițional, un loc de întâlnire a diavolului, un simbol al propriei noastre umbre, întunecimi, al traumelor noastre reprimate și al zonelor respinse ale sinelui.

X este, de asemeni, numărul roman cu valoarea 10. În sistemul nostru numeric, reprezintă înălțarea la o ordine mai înaltă. Numărul 10 este compus din 1 și 0. În timpurile de demult, cele două cifre desemnau "ceva" și "nimic". În zilele noastre, utilizăm 1 și 0 cu semnificația "deschis" și "închis". Numim acest lucru Binaritate, însemnând în esență Dualitate. Chiar și forma literei X înfățișează dualitatea, unitatea a 2 elemente. Văzută ca o cruce, poate reflecta intersecția Cerului cu Pământul.

În Kabala, numărul zece reprezintă împlinirea întregului proces de creație, de la scânteia creatoare până la deplina sa manifestare.

Se întâmplă ca X să fie și ultima literă a cuvântului latin pentru Lumină, LVX. Postura tradițională X din ocultism este făcută când un om își amplasează fiecare dintre mâini pe umărul opus, creând un X peste piept cu antebrațele. Este numit Semnul lui Osiris, și se referă la învierea acestei divinități și ridicarea sa la ceruri.

Pentagrama: Simbol şi semnificaţie
Sigiliul lui Lucifer | Simbol și semnificație Sigiliul lui Lucifer | Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on august 05, 2018 Rating: 5

Un comentariu:

  1. Super interesant articolul. Luceafarul si Lucifer ... nu ma gandeam niciodata la o astfel de analogie

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.