Tigrul | Poveste cu tâlc


Tigrul | Poveste cu tâlc

Un ințelept și ucenicul său mergeau de la un sat înspre altul când, deodată, au auzit un răget înfiorător în urma lor. Întorcându-și privirea în direcția de unde se auzise, au zărit un tigru mare, înspăimantător, care se ținea după ei.

Primul impuls al ucenicului a fost să o rupă la fugă dar, întrucât studiase și practicase autodisciplina, a fost capabil să-ți rețină acesta pornire și să aștepte să vadă ce avea să facă învățătorul său.

"Ce trebuie să facem, maestre?" a întrebat el.

Înțeleptul s-a uitat la elevul lui și i-a răspuns cu o voce calmă:

"Există câteva opțiuni. Ne putem umple mințile cu o frică paralizantă, astfel că nu ne-am mai putea mișca, lăsând tigrul să facă cu noi ce o vrea. Am putea să leșinăm. Am putea să o luăm la goană, dar el va fugi după noi. Ne-am putea lupta cu el dar, din punct de vedere fizic, este mai puternic decât noi. Ne-am putea ruga lui Dumnezeu să ne salveze. Am putea alege să influențăm tigrul cu puterea minții noastre, cu condiția să reușim să avem o concentrare destul de intensă. Îi putem transmite dragoste. De asemeni, am putea să ne concentrăm și să medităm la forța noastră interioară, asupra faptului că suntem una cu întregul univers, inclusiv cu tigrul, și să-i influențăm astfel spiritul. Care variantă o alegi?"

"Tu ești maestrul, așa că spune-mi ce avem de făcut. Nu mai avem mult timp la dispoziție!"

Înțeleptul și-a ațintit ochii către tigru, și-a golit mintea de toate gândurile și a intrat într-o stare profundă de meditație. În conștiința sa, a îmbrățișat totul din univers, cu tot cu tigru. În această stare, conștiința lui a devenit una cu conștiința tigrului.

Poveste cu tâlc: Maimuţele din minte

În vremea asta, ucenicul a început să tremure de frică, pe când tigrul s-a apropiat tot mai mult de ei, gata să sară asupra lor. Era uimit cum de învățătorul putea să rămână atât de calm, detașat în fața pericolului.





Înțeleptul a continuat să mediteze, neatins de vreo urmă de teamă. După un timp, tigrul și-a coborât treptat capul și coada, și s-a îndepărtat de ei.

Uluit peste măsură, ucenicul și-a întrebat învățătorul, "Cum ai făcut asta?"

"Nu am făcut nimic. Doar mi-am șters din minte gândurile și m-am unificat în spirit cu tigrul. Am devenit uniți întru pace la nivel spiritual. Tigrul a simțit liniște, pace și unitate interioară, nu s-a mai simțit nici amenințat, nici dornic să-și exprime violența, așa că și-a văzut de drum."

"Când mintea este liniștită, senină, pacea ei este transmisă automat spre orice și oricine din preajmă, înfluențându-i adânc", a concluzionat înțeleptul.

Sri Ramakrishna: 4 poveşti cu tâlc
Tigrul | Poveste cu tâlc Tigrul | Poveste cu tâlc Reviewed by Diana Popescu on septembrie 23, 2018 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.