Lăbuța de iepure: Talisman, obiect norocos

Iepurele, în general, era considerat un animal norocos de către celți încă din anii 600 î.Hr. Întrucât locuia în vizuini săpate sub nivelul solului, se credea că putea comunica cu spiritele din lumea subpământeană. Deși iepurele a fost văzut apoi ca auspicios în numeroase locuri din lume, inclusiv în Europa și China, mitul, cumva sinistru, al labei sale norocoase își are originea în Hoodoo, o religie înfrățită cu vrăjitoria, magia, care a evoluat în rândul sclavilor africani aduși în America.
Laba de iepure: Talisman, obiect norocos

Se spune că în Africa iepurele era o creatură cu noroc datorită obiceiurile sale reproductive, fiind corelat cu fertilitatea. Există și părerea că lăbuța lui ar fi devenit populară printre sclavi din cauza reputației pungaș, pișicher a iepurelui din Africa de Vest. Aici, era admirat pentru vitejia să și istețimea lui, dar avea în legende puțin respect față de prejudecățile morale, sociale, și obișnuia să se răzbune frecvent pe persoane autoritare ori aflate la putere.

Oricum, potrivit tradiției Hodoo, pentru ca o amuleta de acest gen să aibă puteri magice, era necesar să se respecte câteva condiții stricte...

Legenda iepurașului de Paște

- Ea trebuia să fie confecționată numai din piciorul stâng din spate al unui iepure.

- Animalul trebuia să fie împușcat, omorât sau capturat numai într-un cimitir (eventual de o persoană roșcată, cu strabism, cu ochii încrucișați).

- Era recomandat ca acest lucru să se petreacă când era lună plină, după unii, când era lună nouă, după alții.

Conform altor surse, ritualul de tăiere al labei iepurelui era musai să aibă loc într-o vineri, ba chiar într-o vineri cu data de 13!

În zilele noastre, se mai găsesc arareori talismane lăbuță de iepure autentice, recoltate, retezate, de la un astfel de animal, uscate și conservate în conformitate cu ritualul originar. Cei superstițioși, care își doresc mereu să fie însoțiți de baftă, inclusiv împătimiții jocurilor de noroc, se mulțumesc cu imitații ieftine, de diverse culori, create din blană artificială și din "oase" din latex.

Desigur, se pune întrebarea dacă te-ai simți bine să porți drept talisman un picioruș bucățit din acesta viețuitoare timidă, drăgălașă, nevinovată!

Cheia în simboluri, superstiţii, talismane şi amulete
Lăbuța de iepure: Talisman, obiect norocos Lăbuța de iepure: Talisman, obiect norocos Reviewed by Diana Popescu on februarie 05, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.