Pițigoiul în simboluri și superstiții

Azi dimineață, m-a frapat o pasăre micuță, colorată în galben, verzui și negru, neastâmpărată, ce se foia de pe o ramură pe alta a unui copac. Un pițigoi! Desigur, cea mai cunoscută superstiție despre el este că își pune gheara în gât, se sinucide, atunci când este pus într-o colivie, e ținut în captivitate. Este, așadar, un simbol al libertății, dar nu numai.
Pițigoiul: simbol și superstiții

Pițigoii sunt remarcați prin vioiciunea, exuberanța, curiozitatea lor, pofta de a trăi din plin orice clipă a vieții. Poartă o "tichie" neagră pe cap, o culoare asociată o gândire înaltă, spirituală, profundă. Par să ne îndrume către dezvăluirea secretelor minților noastre, a adevărului nostru cel mai adânc.

Pentru indienii Cherokee din America de Nord, pițigoiul era o pasăre a adevărului, care îi călăuzea spre o cunoaștere veritabilă.

Aceste păsări sunt foarte sociabile. Călătoresc în grupuri, stoluri, preferă săse angajeze în relații de cuplu pe termen lung și își protejează cu văjnicie familia, puii. Ajung chiar să atace zburătoare mai mari și mai agresive decât ele, simbolizând astfel forța incredibilă, nebănuită a oamenilor aparent mărunți, considerați neglijabili de grupări politice extremiste, dictaturi.

De asemeni, pițigoii pot fi un simbol al ajutorului dezinteresat. Ei se înfrupta cu nesaț din insectele și larvele lor care dăunează pomilor, fără să aibă vreun alt beneficiu, fără să poftească la fructele acestora.

Superstiţii despre rândunele

În România, mai cu seama în Suceava, se credea că atunci când un pițigoi cânta pe lângă casă, vestea vreme rece! În alte regiuni românești, cântecul său, mai ales împreună cu al altor confrați ai săi,  anunța ploi și furtuni.

Pe de altă parte, la bucovineni, cântarea veselă a pitigoilor în luna februarie prezicea apariția degrabă a primăverii!

O chestie ciudată la moldoveni! Când o persoană năzuia să ajungă într-o poziție socială, politică înaltă, obișnuia să poarte în căciulă un cap de pițigoi!

Barza în mituri, legende și superstiții
Pițigoiul în simboluri și superstiții Pițigoiul în simboluri și superstiții Reviewed by Diana Popescu on martie 07, 2019 Rating: 5

2 comentarii:

Un produs Blogger.