Un om însetat aproape de un râu | Poveste cu tâlc de Rumi

Această poveste cu tâlc a lui Rumi are drept personaj central un altfel de Sisif, unul care nu este silit, în deznădejde, să facă o muncă în zadar, ci unul care își clădește pas cu pas temelia idealului său și este încântat de  strădaniile sale aparent inutile.

Exista o dată un zid uriaș construit de-a lungul unui râu ce curgea rapid, dar în liniște, printre văi. La un moment dat, un om însetat și-a făcut apariția în spatele zidului.
Un om însetat aproape de un râu | Poveste cu tâlc de Rumi

Bietul de el, se chinuia asemeni unui pește scos din apă. Năzuia să ajungă la râu pentru a-și potoli setea, dar acest lucru îi era imposibil din cauza zidului!

Brusc, mânat de impulsivitate, a spart o bucată de piatră din zid și a aruncat-o către râu, peste zidul imens. Piatra a căzut în apă cu un pleoscăit ce putea fi auzit de pretitundeni. Râul era atât de tăcut încât omului i-a răsunat în urechi puternic pleoscăitul apei.

Nu-l certa pe cel ce iubeşte | Poveste de Rumi

Era un sunet ieșit din comun, care i se părea a fi un fel de poem ori cântec. Apoi, omul a rupt mai multe bucăți din zid, și a început să le arunce spre râu pentru a asculta iar acea muzică minunată!

Câteva zile mai târziu, în vreme ce omul continua să azvârle pietre peste zid, dintr-o dată, râul a prins glas, și i-a zis, "Nenorocitule, de ce azvârli pietre către mine deși știi că nu poți ajunge la apa mea?"

Omul i-a răspuns, "Ah, râu generos, sunt conștient că nu am cum să răzbat până la tine, dar faptul că arunc pietre spre tine îmi dă speranță. Întrucât, cu fiecare piatră desprinsă din zid, el devine mai mic, mai puțin înalt. Și, mult mai important, sunetul apei tale provocat de mine se răspândește peste tot în împrejurimi, în toată natura, le vestește viață ființelor umane. Natura reînvie și sărbătorește primăvara auzind sunetul magic al apei tale. Așa că te întreb, de ce să nu mai arunc către tine și alte pietre?!"

Cine este Rumi + povestea despre Libertate a lui Rumi
Un om însetat aproape de un râu | Poveste cu tâlc de Rumi Un om însetat aproape de un râu | Poveste cu tâlc de Rumi Reviewed by Diana Popescu on august 13, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.