Ce înseamnă NAMASTE?

Namaste, uneori numit Namaska sau Namaskaram, este o formă de salut hindusă, preluată cu timpul și în tradiția spirituală Yoga. Deși unele site-uri românești au încercat să îi dea o explicație, ele s-au orientat, din punctul meu de vedere, către aspecte superficiale, ce s-au îndepărtat de înțelesul ce ne conduce către esența sa din limba sanscrită, adică spre unitatea universală, recunoașterea adevăratei naturi a realității.

Semnificația NAMASTE


Namaste este tradus literal "mă închin ție" ori "mă închin divinului din tine". Provine din combinația cuvintelor sanscrite "namah" ("a te închina") și "te" ("ție", dativul pronumelui persoanei a doua).
Semnificatie namaste


 În hinduism, NAMASTE reflectă credința că "divinul și sinele (atman, sufletul) sunt același lucru în tine și în mine, cu conotația "mă plec / mă închin divin către tine" ori "sacrul din mine recunoaște sacrul din tine".

Ce este chakra?

Alte semnificații atribuite acestui cuvânt sunt: "Onorez locul din tine în care își face sălaș întregul univers", "Mă închin locului din tine care este dragoste, lumină și bucurie", "Când eu și cu tine ne închinăm se pune accent pe adevărata noastră natură, suntem unul / una", "Sufletul meu recunoaște sufletul tău", "Suntem la fel, suntem unul / una", "Onorez locul din tine care este aidoma ca și în mine".

Cum se face salutul NAMASTE?


Tradițional, NAMASTE  se rostește cu o ușoară plecăciune sau înclinare în jos a capului, cu palmele atingându-se, presându-se una de alta, cu vârfurile degetelor în sus, și policarele unite în dreptul pieptului ori a inimii. Acest complex de gesturi poartă numele de Anjali Mudra sau Pranamasanua.

Yoghinii occidentali au adoptat obiceiul de a-și încheia cursurile cu un salut NAMASTE,  ca o cale prin care maestrul / învățătorul și elevii își mulțumesc unul altuia pentru timpul bun, de calitate, petrecut împreună.

În India și în unele părți din Asia, NAMASTE ori Namaska este un gest respectat de salut, întâmpinare, bun venit ori rămas bun, onoare, ospitalitate, față de o rudă, un musafir sau un străîn.


Ce înseamnă NAMASTE din punct de vedere spiritual


Namaste reprezintă ideea că toți suntem unul, dă de înțeles că dincolo de capcanele iluziilor exterioare, ce ne fac să părem diferiți unii de ceilalți, suntem clădiți din aceeași entitate.

Filosofia tantrică ne învață că tot ce există mai presus de tot este o conștiința unică divină care tânjește să experimenteze diferite forme. Ca ființe umane, este în natura noastră să căutăm acest adevăr, că fiecare persoană, gând, sentiment, eveniment de viață este expresia perfectă a acestei unice conștiințe divine.

NAMASTE, un cuvânt ce nu poate fi sintetizat în limba română în toate semnificațiile sale, poate fi înțeles, probabil, printr-un proces de autentică explorare spirituală, pornite din adâncul inimii noastre!

Cum ne pierdem de noi înșine | Poveste cu tâlc
Ce înseamnă NAMASTE? Ce înseamnă NAMASTE? Reviewed by Diana Popescu on august 14, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.