Paradoxul podului lui Buridan

Paradoxul podului lui Buridan a fost formulat de Jean Buridan, unul dintre cei mai vestiți și mai influenți filosofi dinspre sfârșitul Evului Mediu, în cartea sa "Sophismatus". Acest paradox implică o afirmație, o propoziție făcută despre un eveniment care se poate petrece sau nu în viitor.

El propunea următorul scenariu:

Socrate vrea să traverseze un râu și ajunge la un pod păzit de Platon. Cei doi au acest dialog:

Platon: "Socrate, dacă în prima propoziție pe care o rostești, spui adevărul, îți voi permite să treci podul. Dar, îți promit că dacă spui ceva fals, te voi arunca în apă."

Soacrate: "Mă vei arunca în apă." 
Paradoxul pod Buridan - Socrate si Platon


Răspunsul lui Socrate îl pune pe Platon într-o situație foarte dificilă. Nu-l poate azvârli pe Socrate în râu, întrucât, dacă ar face asta, și-ar încălca promisiunea față de Socrate că îi va da acces pe pod dacă mărturisește adevărul. Pe de altă parte, dacă Platon îi îngăduie lui Socrate să traverseze podul, ar însemna că Socrate nu i-ar fi zis adevărul când i-a replicat: "Mă voi arunca în apă." În acest caz, Socrate ar trebui să fie azvârlit în rău. Cu alte cuvinte, lui Socrate i se poate da voie să treacă podul numai și numai dacă nu i se permite să facă asta. Acesta este paradoxul podului lui Buridan.

Paradoxul lui Epimenide - Un cretan spune: "Toții cretanii sunt mincinoși"

Soluția lui Buridan

Pentru a rezolva paradoxul, Buridan propune trei întrebări:

Este propoziția lui Socrate, "Mă vei arunca în apă", adevărată ori falsă?

Promisiunea lui Platon este adevărată sau falsă?

Ce ar trebui să facă Platon ca să-și îndeplinească promisiunea?

Ca răspuns la prima întrebare, Buridan afirma că este imposibil să se determine dacă propoziția lui Socrate este adevărată ori falsă. Asta deoarece propoziția "Mă vei arunca în apă" se referă la o circumstanță viitoare nesigură, care poate fi adevărată ori falsă, în funcție de ceea ce Platon va avea de gând să facă.

În privința celei de-a doua întrebări, Buridan sugera că promisiunea lui Platon a fost falsă, fiindcă acesta a făcut-o fără băgare de seama, imprudent, nechibzuit, și, de aceea, nu este obligat să și-o îndeplinească.

Pentru cea de-a treia întrebare, Buridan afirma că Platon nu ar fi trebuit, în primul rând, să facă o promisiune condiționată. El sugera, de asemeni, că Platon trebuia să se asigure că formulează promisiunea sa condiționată în așa fel încât să nu provoace o contradicție. Întrucât Platon nu-și poate împlini promisiunea fără să o încalce, nu este obligat să și-o îndeplinească.

Paradoxul lui Socrate: Știu că nu știu nimic
Paradoxul podului lui Buridan Paradoxul podului lui Buridan Reviewed by Diana Popescu on octombrie 10, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.