Tradiții japoneze de Anul Nou

Anul Nou a fost dintotdeauna o sărbătoare importantă pentru japonezi. Este un eveniment ce oferă familiilor nu numai prilejul de a reflecta la anul trecut și la visele lor pentru viitor, ci și de a se reuni, a petrece timpul împreună, a găti, a se ospăta și a se delecta în jocuri. Iată câteva din tradițiile mai vechi și mai noi de Anul Nou în Japonia...

Joia no kane


De fiecare dată, la miezul nopții din Ajunul Anului Nou, în templele buddhiste din toată Japonia răsună "bonsho", clopotele, de 108 ori, o sărbătorire cunoscută sub numele de "Joia no kane". 108 reprezintă numărul de dorințe umane care, potrivit, credinței buddhiste, conduc către durere și suferință. Joia no kane este un ritual menit să alunge aceste dorințe negative acumulate în anul trecut.

Toshikoshi soba


Toshikoshi soba sau soba finalului de an este o mâncare din tăieței în supă fierbinte, servită cu ocazia Anului Nou, preparată în mod diferit în funcție de inspirația și ingeniozitatea fiecărei familii.
Tradiții japoneze de Anul Nou

O-sechi ryori


O-sechi ryori este un festin, un ospăț, al cărui fiecare element, componentă, are rostul de a atrage norocul, prosperitatea și sănătatea în noul an. Această tradiție necesita odată mai multe zile de planificare și pregătire meticuloasă. În prezent, din fericire, oamenii scapă de această povară comandând în avans O-sechi ryori din magazine și restaurante.

Mochi


Mochi este un fel de prăjitură din orez ce trebuie să fie mestecată îndelung înainte a de a fi îngurgitată. Astfel de mici delicatese rotunde sunt folosite și pentru unele decorațiuni de Anul Nou, precum "kagami mochi". O activitate tradițională pentru japonezi este ca fiecare să-și prepare propriul mochi, ceea ce solicită o grămadă de timp și multă energie.

Superstiții de Anul Nou

Nenga


Nenga sunt felicitări de Anul Nou trimise prietenilor și rudelor. Poștașii au o mulțime de treabă pentru a le livra în Ajunul Anului Nou.

Hatsumode


În decursul primelor zile ale Anului Nou, mulți oameni se îndreaptă spre Hatsumode, cel dintâi templu vizitat în această perioadă de reînnoire, pentru a se ruga, a da glas dorințelor lor cele mai importante, a-și exprimă recunoștiința, și a achiziționa amulete, obiecte norocoase. Templele buddhiste și shintoiste sunt ințesate cu această ocazie festivă de vânzători de gustări și suveniruri.

Hatsuhinode


Hatsuhinode este primul răsărit de soare din noul an. Oamenii se adună pe vârfurile munților, dealurilor, pe plaje, în orice lor le o oferă o perspectivă cât mai deschisă, mai bună, a orizontului, pentru a surprinde Hatsuhinode și a se ruga pentru noroc și fericire în anul abia început.

Anul nou chinezesc – Simboluri și semnificații
Tradiții japoneze de Anul Nou Tradiții japoneze de Anul Nou Reviewed by Diana Popescu on decembrie 30, 2019 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.