Bărbatul aflat sub papucul nevestei: Poveste cu tâlc de Osho

Vei fi surprins să afli că vorba englezească "love" ("dragoste" în limba română) provine dintr-o rădăcină foarte urâtă din sanscrită. Se trage din "lobh", semnificând "lăcomie". Dragostea obișnuită este o formă de lăcomie.

De aceea există oameni care iubesc banii, oameni care iubesc casele, oameni care iubesc asta sau aia. Chiar dacă iubesc un bărbat sau o femeie, la mijloc nu este decât lăcomia lor; ei vor să posede tot ce-i frumos.


Este o cursă pentru putere. Din acest motiv, întâlnim îndrăgostiți care se luptă continuu, luptă pentru astfel de fleacuri încât se simt amândoi rușinați, "Pentru ce am ajuns să ne războim!" În clipe de liniște când sunt singuri, ei gândesc, "Am ajuns să fiu posedat de vreun spirit rău de vreme ce sunt scos din țâțâni de bagatele, lucruri nesemnificative din astea?"

Dar nu este vorba despre fleacuri, ci despre cine are puterea, cine este mai dominant, a cui voce se aude mai tare. Dragostea nu poate ființa în circumstanțe de acest tip. 
Poveste cu tâlc de Osho - Bărbatul aflat sub papucul nevestei


Am auzit o poveste din viața unuia din cei mai mari regi ai Indiei, Akbar. Este o poveste scurtă. Acesta era interesat de tot felul de oameni talentați și a adunat, din toată India, nouă din cele mai strălucite genii, oameni ce erau cunoscuți drept "cele nouă bijuterii de la curtea lui Akbar".

Într-o zi, pe când discuta cu marele său sfetnic, i-a mărturisit, "Noaptea trecută am stat de vorbă cu nevasta mea. Era foarte insistentă în a-mi declara că orice soț este sub papucul soției sale. Am încercat din greu să o contrazic, însă ea a argumentat, "Cunosc multe familii, dar n-am văzut niciodată vreun bărbat care să nu fie dominat de soția lui!" Tu ce crezi?", și-a întrebat sfetnicul.

Acesta, pe nume Birbal, i-a replicat, "Poate că tu însuți ești un bărbat aflat sub papucul ei; dacă nu ar fi așa, i-ai fi dat până acum o bătaie bună, spunându-i apoi, "Uite cine e cocoșul din casă!""

Regele i-a răspuns, "Nu pot face asta pentru că trebuie să trăiesc cu ea. Este ușor să sfătuiești pe altcineva să-și bată nevasta. Tu ai bătut-o pe a ta?"

Birbal i-a confirmat, "Nu, nu am făcut-o. Accept, pur și simplu, că sunt un bărbat ce stă sub papuc, iar soția ta are, până la urmă, dreptate".

Osho despre prietenia adevărată

Akbar însă i-a zis, "Trebuie să fie un bărbat care nu se lasă stăpânit de femeia sa... În capitală trebuie să se afle măcar unul care nu acceptă să fie ținut sub papucul nevestei sale. Nu există nici o regulă pe lume care să nu aibă o excepție, altfel nu e deloc regulă". Așa că i-a poruncit sfetnicului său...

"Ia-mi cei doi frumoși cai arăbești" - unul era alb, și celălalt negru - "și mergi prin toată capitala. Și dacă găsești un bărbat care e cu adevărat cocoșul din casă, dă-i-l pe oricare dintre ei și-l dorește, ca un dar din partea mea." Erau cai foarte valoroși. În acele zile, caii erau foarte prețuiți, și aceștia doi erau cei mai splendizi văzuți vreodată pe acele meleaguri. Birbal a glăsuit, "Este inutil, dar, pentru că-mi poruncești, mă voi duce".

A colindat, așadar, prin oraș, și toți bărbații pe care i-a întâlnit s-au dovedit a fi docili în fața consoartei lor. Obișnuia să cheme câte unul în stradă, împreună cu soția sa, și să-i zică, "Ești sub papucul ei sau nu?" De obicei, omul se uită la nevastă și-i răspundea, "Nu-i drept. Vei crea o problemă. Ar fi trebuit să mă întrebi asta când eram singur. Nu am de gând să-mi distrug viața doar pentru un cal. Ia-ți caii de aici, nu vreau nici unul".

A zărit, însă, la un moment dat, un bărbat care stătea înaintea casei sale, pe când era masat de trei persoane. Era un luptător, un campion la lupte, un om foarte puternic. Birbal a cugetat, "Poate că acesta este alesul... Poate omorî pe oricine fără vreo armă. Dacă te prinde de gât, ești terminat!"

Birbal i s-a adresat, "Pot să-ți pun o întrebare?"

Luptătorul a exclamat, "O întrebare? Ce întrebare?!"

Sfetnicul regelui i-a zis, "Ești sub papucul nevestei tale?"

Omul i-a replicat, "Mai întâi, să ne salutăm unul pe altul, să ne strângem mâinile". A strivit în încleștarea palmei sale mâna lui Birbal și a precizat, "Nu-ți voi da drumul la mână decât dacă începi să plângi, încep să-ți izvorască lacrimi din ochi. Îndrăznești să-mi pui o astfel de întrebare?".

Deși era cunoscut ca un om de oțel, Birbal se simțea aproape pe moarte, i-au apărut lacrimi în ochi, și a implorat, "Da-mi drumul la mână. M-ai convins, nu ești sub papuc. Am ajuns într-un loc greșit. Dar unde este soția ta?"

Luptătorul l-a eliberat și i-a arătat, "Uite-o colo, gătindu-mi micul dejun." Într-adevăr, o femeie mică de stat făcea în curte de mâncare. Era atât de micuță, și bărbatul era atât de mare, încât sfetnicului i-a trecut prin minte, "Există posibilitatea ca acest om să nu fie stăpânit de soția lui. Ar putea să o omoare chiar și-n joacă!"

Așa că a conchis, "Nu mai este deloc nevoie să continui acesta investigație. Poți alege oricare cal îți dorești din cei doi, negru sau alb, o răsplată de la rege pentru cineva care nu este ținut sub papuc."

Nevasta s-a răstit pe dată, "Nu-l alege pe cel negru! Altfel îți voi face viața un iad!"

Luptătorul i-a spus, "Bine, bine, îl voi alege pe cel alb. Numai taci odată."

Birbal însă l-a contrazis, "Nu, nu vei lua nici unul dintre ei. Jocul s-a terminat, și ai pierdut. Ești un bărbat aflat sub papucul soției tale!"

Osho: 3 feluri de dragoste

Bărbatul aflat sub papucul nevestei: Poveste cu tâlc de Osho Bărbatul aflat sub papucul nevestei: Poveste cu tâlc de Osho Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 24, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.