31 iulie: Ziua avocado

Ziua avocado, sărbătorită an de an pe 31 iulie, a fost creată în 2017 de Model Meals, un serviciu de livrare a mâncării, pentru a celebra avocado, în perioada de vârf a recoltării acestui fruct.

Fructul de avocado are o coajă tare, cu un interior verzui sau gălbui, și cu o singur, mare, sâmbure. Poate fi găsit de la mărimea unui ou de găînă până la circa 1,8 kilograme, în funcție de varietatea sa. Câteva tipuri majore de avocado sunt Hass, Fuerte, Bacon, Zutano, Rincon, Mexican, Guatemalez, Booth 1, Booth 7, Lula și Waldin. Este un arbore originar din Mexic, zonele sudice ale Munților Anzi.

Aztecii apreciau pe mesele lor astfel de fructe. O lungă perioada de timp au fost mâncate numai în America Centrală, America de Sud și Caraibe, unde și-au căpătat și numele de "para aligatorului".

În 1883, horticultorul Henry Perrine a fost cel dintâi care a plantat avocado în Florida. La finele secolului al XIX-lea, livezile cu avocado erau deja răspândite în America, fructele lor câștigând o notabilă importanță comercială.               
31 iulie: Ziua avocado

Mâncărurile cu avocado au început să apară în cărțile de bucate și restaurantele mexicane în anii 1920. Americanii au dat de gustul acestui fruct prin 1950, mai ales ca un ingredient în salate.

În prezent, cei mai mari producători de avocado sunt Mexic, Chile, Republica Dominicană, Indonezia și Columbia. Astfel de arbori cresc, de asemeni, în Florida, California, Hawai, Australia, Brazilia, Africa de Sud, Israel și unele insule din Oceanul Pacific.

Fructele de avocado sunt îmbelșugate în calorii, sunt surse bune sau înalte de vitaminele C, E, K, B1, B2, A și potasiu, și sunt bogate în acizi grași omega-3. Conțin și grăsimi nesaturate sănătoase pentru inimă. Una dintre acest grăsimi, acidul oleic, are efecte benefice pentru piele. Aztecii le foloseau în măști pentru față, și pe la debutul anilor 1920 au început să fie deja utilizate pentru curățări faciale, creme și loțiuni faciale.

Avocado este întrebuințat în mâncăruri savuroase din intreaga lume, și este consumat mai mereu crud. Una din cele mai obișnuite utilizări ale sale este pentru Guacamole, un tip de mâncare în care este zdrobit și folosit ca înmuietor pentru cipsurile de tortilla. Este așternut pe felii de pâine prăjită și tortilla, mâncat în salate și prezent în deserturi. În unele țări apare în milkshake și înghețată.

30 iulie: Ziua internațională a prieteniei
31 iulie: Ziua avocado 31 iulie: Ziua avocado Reviewed by Diana Popescu on iulie 30, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.