20 august: Ziua mondială a țânțarilor

Te poți întreba, mirat, de ce există pe 20 august, an de an, Ziua mondială a țânțarilor, întrucât aceste gângănii enervante și prin bâzâitul lor, sunt responabile pentru transmiterea malariei și altor boli. Ei bine, despre asta este vorba în ziua asta, despre necesitatea creșterii conștientizării față de pericolele cu care ne amenință țânțarii, astfel încât cât mai mulți oameni să fie protejați și în siguranță. De asemeni, cu acest prilej ni se reamintește că toate viețuitoarele de pe pământ au rolul lor în ciclul vieții, indiferent cât de dăunătoare sunt ori nu...

Ziua mondială a țânțarilor a fost fondată în 1897, când Sir Ronald Ross a descoperit că femelele țânțarilor anofel răspândesc malaria printre oameni. El a ajuns la această concluzie, în timp ce conlucra cu Serviciul Medical Indian, după ce a găsit parazitul malariei în tractul gastrointestinal al femelei de țânțar. În 1902, Ross a devenit primul britanic laureat al Premiului Nobel pentru Medicină.                                   
20 august: Ziua mondială a țânțarilor

Potrivit statisticilor de acum câțiva ani, malaria a ucis 435.000 de oameni lunar, existând aproximativ 219 de milioane de cazuri cu această boală în fiecare an în lume. Deși malaria a fost localizată în peste 100 de țări, cam 70% dintre îmbolnăviri sunt concentrate în 11 țări, în India și restul pe continentul african.

Din cele peste 3.000 de țânțari, numai trei pot provoca boli grave. Pe lângă malarie, acestea sunt febra Dengue, West Nile, febra galbenă, virusul Zika, encefalita.

Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra marchează anual Ziua mondială a țânțarilor prin expoziții, reuniuni, petreceri având scopul de a informa asupra riscului asociat cu astfel de insecte, în vreme ce alte celebrări includ campania "Malaria No More" ("fără malarie pe mai departe") care încurajează oamenii să ia medicamente anti-malarie când călătoresc spre zone unde este prezentă frecvent această boală,  și campaniile de pe Twitter "Nothing But Nets" ("nimic altceva decât plase") țintind să pună la dispoziție plase contre țânțarilor comunităților sărace.

19 august: Ziua mondială a fotografiei
20 august: Ziua mondială a țânțarilor 20 august: Ziua mondială a țânțarilor Reviewed by Diana Popescu on august 19, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.