28 august: Ziua papionului

Ziua papionului din 28 august, ne încurajează an de an să purtăm acest accesoriu vestimentar, definit în DEX drept "Cravată mică bărbătească, înnodată în forma unor aripi de fluture." Numele său derivă, desigur, din franțuzescul "papillon", cu semnificația de "fluture".

Cu toate astea, papionul nu-și are originea în Franța, așa cum am putea fi tentați să credem. În secolul al XVII-lea, în vreme războaielor prusace, militarii francezi au văzut mercenarii croați purtând în jurul gâtului un fel de mică eșarfă în scopul de a le aduce laolaltă marginile superioare sau gulerele cămășilor. Utilizând pentru aceasta denumirea de "cravat" (însemnând în limba franceză "croat"), clasele înalte din Franța au adoptat-o rapid, papionul devenind apoi popular, la modă, în întreaga Europă.                             
28 august: Ziua papionului

Se spune că Pierre Abraham Lorillard (1742 – 1776), magnat al tutunului american de origine franceză,  a purtat printre primele papioane din SUA în Clubul Tuxedo, îmbrăcămintea sa în negru și alb devenind apoi cunoscută drept celebrul smoching (în engleaza, tuxedo=smoching) din zilele noastre.

De obicei, papionul este purtat pentru a accentua gâtul, ajutând la înălțarea ochilor de la piept și umeri către față.

Printre personajele memorabile din istorie și ficțiune care au purtat papion îi putem remarca pe Winston Churchill, Ion Rațiu, James Bond, Groucho Marx, Orville Redenbacher, Jerry Lewis, Bill Nye, Indiana Jones, Donald Duck și Les Nessman.

Ziua papionului este sărbătorită pe 28 august încă din anul 2007, fără a i se cunoaște, totuși, fondatorul.

27 august: Ziua "Doar pentru că... mi se năzărește"
28 august: Ziua papionului 28 august: Ziua papionului Reviewed by Diana Popescu on august 27, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.