Numărul 12: Simbol și semnificație

Numărul 12 este unul important în numerologie. Este un simbol asociat cu zodia Peștilor, un semn astrologic aflat într-o constantă conexiune cu energiile universului. Se spune că, dacă ești născut în ziua de 12 a oricărei luni, ai de partea ta un înger păzitor, gata mereu să te sfătuiască și să te călăuzească. 

Numărul 12 este format din cifrele 1 și 2. Cea dintâi semnifică începutul și natura unică a lumii, este corelată cu completitudinea, perfecțiunea, armonia, evoluția și independența. Pe de altă parte, 2 indică abilitatea de a vedea mereu cele două fațete ale unei situații, diplomația, parteneriatul și trăsătura schimbătoare a naturii.

Așa cum 13 este considerat unul din cele mai ghinioniste numere, 12 este apreciat drept unul foarte norocos.

Numărul 12 în cronologie


Cele mai multe calendare, atât solare, cât și lunare, includ 12 luni.

Chinezii utilizează un ciclu al timpului (zodiacal) de 12 ani, numit "Ramurile pământești".     
Numărul 12: Simbol și semnificație

Unitățile de bază de măsurare a timpului (60 de secunde, 60 de minute și 24 de ore) sunt toate divizibile cu 12.

12 este aproximativ numărul de luni pline dintr-un an, și reprezintă numărul de ani a unui ciclu complet al orbitării lui Jupiter.

Numărul 12 în religie


Numărul douăsprezece poartă semnificații religioase, mitologice și magice în tradiții majore ale lumii, începând din antichitate.

Religia antică grecească

Existau 12 zei principali în panteonul greceasc, precedați de 12 titani, iar Hercule a trebuit să performeze 12 munci/ sarcini.

Creștinism / Biblia

Ismael, fiul dintâi al lui Avraam, a avut 12 fii (Geneza 25:16), iar Iacov a avut, de asemeni 12 fii, înaintași ai celor 12 triburi / seminții ale lui Israel.

În tradiția creștină există 12 apostoli. După trădarea lui Iuda Iscariotul, Matia a fost ales să-i ia locul (Faptele Apostolilor 1:9-26).

În Apocalipsa din Biblie se spune că "În cer s-a arătat un semn mare – o femeie învăluită în soare, cu luna sub picioare şi cu o cunună de douăsprezece stele pe cap." Această femeie este interpretată a fi poporul israelian (cu cele 12 triburi ale sale), Biserica sau însăși Maica Domnului.

Cele "douăsprezeci zile ale Crăciunului" occidental", sunt marcate în perioada dintre Crăciun și Epifanie (Bobotează).

Hinduism

Există 12 Jyotirlinga (semne, simboluri) ale zeului Shiva în templele hinduse de pe tot cuprinsul Indiei.

Zeul soare Surya are douăsprezece nume.

În Anahata sau chakra inimii sunt incluse 12 petale.

Alte religii și evenimente

Odin, zeul suprem norvegian, avea 12 fii.

În legenda regelui Arthur, acesta se spune că și-a subjugat 12 prinți rebeli și a învins în 12 mari bătălii împotriva invadatorilor saxoni.

O formă de Siism, Isnașarismul ori Geafarismul, numit și Imamism, cuprinde doisprezece imami sfinți. Acest 12 lideri timpurii ai Islamului sunt Ali, Hasan, Husayn, și nouă din descendenții lui Husayn. Sura 12 din Coran este sura lui Yusuf, care narează povestea fiilor lui Iacov.

Numărul 12 în știință


Acesta este numărul atomic al magneziului în tabla periodică a elementelor.

Corpul uman are 12 nervi cranieni.

Duodenumul (din latinescul "duodecim", adică "doisprezece") este prima parte a intestinului mic, cu o lungime de circa 12 inch (30 de centimetri). În germană, denumirea dudenumului este "Zwölffingerdarm", iar în olandeză "twaalfvingerige darm", amândouă însemnând mațul cu 12 de degete".

Forța 12 a scalei Beaufort a vântului corespunde cu viteza maximă a unui uragan.

De ce 13 este un număr cu ghinion?
Numărul 12: Simbol și semnificație Numărul 12: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on august 09, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.