14 octombrie: Ziua Mondială a Standardelor

 Celebrată anual pe 14 octombrie, Ziua Mondială a Standardelor onorează eforturile multor experți care au dezvoltat standarde (în România de altădată numite "STAS-uri) în organizații precum Organizația Internațională pentru Standarde (ISO), Societatea Americană a Inginerilor Mecanici (ASME), Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU), Comisia Internațională Electrotehnică (IEEE). 


Țelul acestui eveniment este să crească conștientizarea despre importanța standardizării în economia globală. Mai pe înțelesul românilor, trebuie să fie respectate inclusiv niște norme despre calitatea alimentelor sau unor produse de folosință îndelungată (de exemplu chinezești), dar nu numai acestea, lucruri care parcă nu sunt decât simulate întrucât, uneori, instituțiile responsabile în aceast domeniu din țară noastră nu tind să fie mereu competente sau au suspecte treceri cu vederea!  

  

14 octombrie: Ziua Mondială a Standardelor


Data de 14 octombrie a fost aleasă în 1946, când delegați din 25 de țări s-au adunat la Londra și au decis crearea unei organizații internaționale focalizate pe facilitarea standardizării. Chiar și ISO a fost format un an mai târziu, și abia în 1970 a fost marcată pentru prima oară Ziua Mondială a Standardelor!


În 2020, tema acestei zile este "Protejarea planetei cu standarde".


Pentru a reduce semnificativ impactul negativ al efectului de seră și al limitării resurselor din cauza creșterii populației, avem nevoie de voință politică, acțiuni coerente, concrete, și instrumente potrivite. Standardele sunt astfel de instrumente. Experții internaționali în standarde pregătiți de IEC, ISO, ITU, iau în considerare soluții veritabile pentru provocările tehnice recente. Ei sprijină expertiza și alți specialiști în domeniu din lume, atât în țările dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare. 


13 octombrie: Ziua Internațională pentru Reducerea Riscurilor Dezastrelor

14 octombrie: Ziua Mondială a Standardelor 14 octombrie: Ziua Mondială a Standardelor Reviewed by Diana Popescu on octombrie 13, 2020 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.