7 februarie: Ziua Tabelului Periodic al Elementelor

 Anual, pe 7 februarie este celebrată Ziua Tabelului Periodic al Elementelor, tabel publicat de Dimitri Mendeleev în 1869, și și recunoscut ulterior pe plan mondial.


Britanicii și americanii susțin, totuși, că cel dintâi tabel periodic al elementelor ar fi fost creat mai înainte, în 1863, de către chimistul englez John Newlands. Deși acesta a avut o idee corectă în privința legii octavelor (în care elementele erau grupate în grupuri de câte opt), a dat chix, nu a reușit să-și amplaseze elementele în mod viabil pe al său tabel conform acestei legi.

           

7 februarie: Ziua Tabelului Periodic al Elementelor

Mendeleev a vrut să vadă dacă există vreun model al proprietăților elementelor chimice pe care le cunoștea. El și l-a configurat prin listarea în funcție de numărul atomic crescând al acestora și aranjarea lor într-o "hartă", adică tabelul periodic al elementelor. Această structurare a fost de ajutor atât lui Mendeleev cât și altor oameni de știință în identificarea asemănărilor și diferențelor dintre elemente, inspirându-i să previzioneze viitoare reacții chimice.


Deși Tabelul Periodic al Elementelor al lui Mendeleev cuprindea numai 63 de elemente, el a anticipat că, în timp, vor fi descoperite altele, pentru care a lăsat spații libere în tabel. În prezent, cele 118 de elemente chimice identificate în Tabelul Periodic includ materiile prime din care sunt constituite toate obiectele cunoscute din univers. Fierul (Fe) este cel mai abundent element (prin masă) din care este format pământul, în vreme ce oxigenul (O) este cel mai întâlnit element din atmosfera pământului. 


Cum sunt organizate elementele în Tabelul Periodic?


În Tabelului Periodic, elementele sunt organizate în rânduri orizontale în ordinea unui număr atomic crescător. Numărul atomic, localizat deasupra și în stânga simbolului elementului, semnifică numărul de protoni din nucleul atomului. Sub simbolul elementului se află masa sa atomică, adică masa medie a protonilor și neutronilor din atom. Întrucât, în mod natural, atomii au numere diferite de neutroni - numiți izotopi - masa atomică este o medie a maselor atomice ale tuturor izotopilor corespunzători unui anumit atom. 


Ce sunt perioadele?


Rândurile orizontale plasate de-a lungul tabelului periodic sunt numite "perioade". Tabelul periodic cuprinde 7 perioade, sau 9 dacă se iau în considerare seriile lantanidelor și actinidelor. În fiecare perioadă, numerele atomice cresc de la dreapta spre stânga. 


Ce sunt familiile?


Famillile sunt grupuri de elemente înfățișate în 9 din cele 18 coloane verticale. Elementele chimice din aceeași familie au proprietăți similare, cum ar fi configurația atomilor lor. De exemplu, elementele care au caracteristici similare cu cele ale sodiului (Na) sunt incluse în aceeași familie, între ele numărându-se litiul (Li) și potasiul (K).


Uniunea internațională a Chimiei Pure și Aplicate menține actual tabelul periodic și stabilește criteriile pentru adăugarea altora. Uniunea a actualizat ultima oară tabelul periodic în 2016, introducându-i patru noi elemente: nihoniul (Nh), moscoviul (Mc), tennessiul (Ts) și organessonul (Og). 


6 februarie: Ziua Internațională a Toleranței Zero față de Mutilarea Genitală a Femeilor

7 februarie: Ziua Tabelului Periodic al Elementelor 7 februarie: Ziua Tabelului Periodic al Elementelor Reviewed by Diana Popescu on februarie 06, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.