De ce oamenii se feresc să calce pe crăpături | Din superstițiile lumii

 O superstiție de sorginte mai ales occidentală, britanică, ce s-a propagat până în zilele noastre în rândul copiilor, dar și adulților. Cei dintâi obișnuiesc să-și așeza cu grijă tălpile pe jos, în vreme ce cântă, "Step on crack, and break your mother back" ("Pe-o crăpătură de pășești, spatele mamei tale-l zdrobești"). Versurile aparent nevinovate au însă origini întunecate!


O versiune mai puțîn întâlnită a rimei de mai sus este "Step on line, break your father's spine" ("De calci pe-o linie (din greșeală), îi rupi tatălui tău coloana vertebrală").


Crăpăturile din asfalt, trotuate, pământ, podele, precum și cele din ziduri erau văzute, odată, ca niște căi de comunicare, trecere dintre tărâmul pamântesc și cel infernal, fiind frecvent interpretate ca surse de ghinion, nenorociri.                

                                

De ce oamenii se feresc să calce pe crăpături | Din superstițiile lumii

În același timp, călcarea peste o fisură putea semnifica eliberarea unei entități spirituale malefice, având potențialul de a rupe, despărți persoana care făcea asta de familia sa.


Pe de altă parte, unii credeau că pășirea peste o crăpătură avea capacitatea de a rupe spatele unei vrăjitoare sau chiar a diavolului. O variantă mai puțin lugubră a acestei superstiții era că un astfel de gest putea provoca o ploaie.


Pe la mijlocul secolului al XX-lea, copiii din Occident erau avertizați că dacă își vor pune un picior peste vreo fisură din pavaj, urmau să fie mâncați de niște urși fioroși care-i așteptau după primul colț de stradă!


Oricum, în credința potrivit căreia un fapt "necugetat" de acest fel era de rău augur pentru o mamă, numărul de crăpături pe care pășea copilul său reprezenta, pare-se, numărul de oase/coaste rupte ale acesteia. Într-o altă interpretare, corespundea, totuși, cu numărul vaselor de porțelan care aveau să fie sparte curând de acel copilaș. 


Se pretinde că această superstiție s-a născut la finalul secolul al XIX-lea și debutul secolului al XX-lea , când, din nefericire, rasismul era prevalent în societatea europeană și cea americană. La origine, versurile de mai sus ar fi fost, "Step on a crack, and your mother's baby will be black" ("De calci pe-o crăpătură (dumitale), negru va fi copilul mamei tale"). De asemeni, întrucât căsătoriile interrasiale nu erau văzute cu ochi buni, se zicea că dacă pășeai peste o fisură din pavaj, erai sortit să te cununi cu o persoană neagră și să ai un copil negru!


Precum menționam, superstiția persistă și în prezent. Într-un sondaj relativ recent din Marea Britanie, la care au participat 3.000 de respondenți, s-a constatat că unul din 20 ar evita să calce peste o crăpătură, chiar dacă a declarat că nu crede că acest lucru nu ar avea vreo consecință negativă asupra sa.


Superstiții despre talpa piciorului

De ce oamenii se feresc să calce pe crăpături | Din superstițiile lumii De ce oamenii se feresc să calce pe crăpături | Din superstițiile lumii Reviewed by Diana Popescu on februarie 06, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.