8 februarie: Ziua Operei

Curățește-ți gâtul cu o gargară pe cinste, respiră adânc și pregătește-te să faci niște vocalize răsunătoare pe 8 februarie, pentru a celebra cum se cuvine Ziua Operei! Muzica de operă a captivat audiența încă din secolul al XVII-lea și, de atunci, această respectată formă de artă muzicală nu încetează să-și atragă tot mai mulți fani, îndeosebi în această zi...


Termenul de operă derivă din cuvântul italian "lucrare", iar textul acestuia era numit în italiană "libretto" (libret), adică o "cărticică".


Desigur, opera s-a dezvoltat ca o tradiție clasică de muzică în Occident, apărând mai întâi în Italia, și răspândindu-se apoi rapid în toată Europa, inclusiv în Franța, Germania, Anglia și Rusia. Primele opere au țintit să reactualizeze dramele antice grecești, în special rolul corului din ele, și  nu a durat mult până au devenit o formă populară de reprezentații artistice, cel dintâi sezon de operă având loc în Veneția, în 1637.                                                                  


8 februarie: Ziua Operei

În cea mai mare parte a secolului al XVIII-lea, prin stilul său elevat și performanțele unor cântăreți virtuoși, opera a prelevat în Italia. Dacă Verdi a ajuns să fie cunoscut datorită operelor sale patriotice, compozitori din alte țări au început să se facă remarcați în acest domeniu muzical. Spre exemplu, Mozart a pus în lumină opera comică, în lucrări precum "Nunta lui Figaro", în timp ce Wagner a fost unul din cei mai influenți compozitori, ce a reușit să contopească recitativele și ariile distincte într-o "melodie nesfârșită" și dezvoltat ideea de  Gesamtkunstwerk ("opera de artă completă") sintetizând diverse forme de artă într-una singură. 


Compozitorii din secolul XX au continuat să depășească granițele sale muzicale, experimentând concepte precum atonalitatea și disonanța. Normal, epoca modernă a marcat și o adevărată explozie a teatrului muzical, desprins din surata sa mai serioasă, opera!


Când vorbim despre operă nu avem cum să ignorăm voci impresionante ale acesteia, nume precum Enrico Caruso, Luciano Pavarotti, Maria Callas, Andrea Bocelli, Ion Dacian, Arta Florescu, Angela Gheorghiu, și mulți alții...


Așadar, în ziua de 8 februarie, dacă nu ai șansa de a participa în direct la un spectacol de operă, poți, cel puțin, să audiezi sau să urmărești unul favorit online sau de pe un DVD mult prețuit!


7 februarie: Ziua Tabelului Periodic al Elementelor

8 februarie: Ziua Operei 8 februarie: Ziua Operei Reviewed by Diana Popescu on februarie 07, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.