9 februarie: Ziua Pizza

 În decursul celor 24 de ore din 9 februarie ai ocazia să celebrezi Ziua Pizza, să te delectezi continuu cu această bunătate. Devenit popular în toată lumea, acest fel de mâncare îți poate pune semne de întrebare numai în privința "topping-ului", a ingredientelor puse deasupra sa. 


Ești o persoană de tip pepperoni sau preferi o pizza mai simplă, numai cu brânză și roșii? Poate că-ți place să experimentezi diverse "topping-uri"? Deși există nenumărate dispute despre care ar fi cea mai bună pizza, e clar că aceasta este, în genral, una din cele mai gustoase invenții culinare!  

   

9 februarie: Ziua Pizza

Deși pâinile plate gătite cu niște alimente la partea lor superioară au fost apreciate din timpuri străvechi, de egiptenii, grecii și romanii din antichitate, locul de naștere al pizzei moderne este în Napoli, din regiunea Campania, în sud-vestul Italiei. 


Întemeiat în jurul anilor 600 î.Hr., ca o așezare grecească, în anii 1700 și la începutul anilor 1800, Napoli era un oraș prosper, un regat relativ independent, notoriu, totuși, pentru mulțimea de muncitori săraci, numiți "lazzaroni". 


Acești napolitani aveau nevoie de o mâncare ieftină, din care să se înfrupte rapid. Pizza, ce putea fi mâncată la orice oră a zilei, le-a satisfăcut această necesitate! Aceste pizze timpurii aveau "topping-uri" constituite mai ales din tomate, brânză, ulei, anșoa și usturoi. Unii scriitori italieni de pe atunci nu agreau această inovația a napolitanilor, caracterizând obiceiurile lor alimentare drept dezgustătoare!


În 1861, în fine, Italia s-a unificat, iar regele Umberto I și regina Margherita au vizitat Napoli în 1889. Legenda spune că acest cuplu se sastisise de dieta lor rigidă din bucătăria franțuzească, și a comandat o varietate de pizze de la pizzeria Brandi a orașului, fondată în 1760. 


Tipul care i-a plăcut cel mai mult reginei a fost pizza mozzarella, având un acoperământ de brânză albă, tomate roșii și busuioc verde, semănând coloristic cu steagul Italiei. De atunci, pizza cu acest topping a fost poreclită "pizza Margherita".


Oricum, chiar și în pofida preferinței reginei pentru o astfel de mâncare, pizza a rămas puțin cunoscută dincolo de granițele napolitane până în anii 1940. În acea vreme, imigranții din Napoli ajunși în SUA au introdus pâinile lor plate în New York și alte orașe americane. Abia după aceea, au reușit, culmea, să reajungă în Europa!


Poți sărbători ziua de 9 februarie făcându-ți cu propriile mânuțe o pizza (există numeroase rețete pe internet!), inventând una, originală, sau organizând o petrecere cu tema pizza împreună cu prietenii, oamenii îndrăgiți.


8 februarie: Ziua Operei

9 februarie: Ziua Pizza 9 februarie: Ziua Pizza Reviewed by Diana Popescu on februarie 08, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.