"Iepure, iepure": O superstiție despre noroc

 Visezi la un job extraordinar? Eșți dornic să obții o mărire salarială? Ai o prima întâlnire amoroasă și îți dorești ca ea să meargă cât mai bine? Sau, pur și și simplu, vrei să fii însoțit de noroc în tot ce întreprinzi? Potrivit unei superstiții, în loc să cauți o potcoavă sau un trifoi cu patru foi, nu trebuie decât să rostești cuvintele "iepure, iepure" în prima zi a unei luni, urmând ca în următoarele 30 de zile să aduci Fortuna de partea ta sau să-ți îndeplinești o dorință arzătoare!


Cum a luat naștere această supersitie, răspândită mai ales în Marea Britanie și America de Nord? Iepurii sunt considerați un simbol al norocului de mai bine de 2.000 de ani. De exemplu, de multă vreme, lăbuța de iepure este consacrată ca un talisman norocos.  În plus, iepurele este un simbol al fertilității și vieții, a primăverii și reînnoirii. Unii sunt de părere că la originea superstiei ar fi fost credința străveche că jurământul repetat ar fi fost un mijloc de evitare a răului.  

                     

"Iepure, iepure": O superstiție despre noroc

Prima referință scrisă despre această superstiție a apărut în 1909, în jurnalul britanic "Notes and Queries", în care un părinte consemna că își surprinsese copiii spunând "rabbit, rabbit" ("iepure, iepure"), la debutul lunii pentru a se bucura de noroc.


Ca răspuns la această afirmație, un alt citititor a adăugat că fiica sa, drept rezultat al acestei "incantații", credea că avea să primească un cadou și că, pentru ca vorbele să fie eficiente, ele trebuiau să fie pronunțate în fața unui șemineu.


Chiar și președintele american Fraklin Delano Roosvelt a recunoscut, intr-o mărturisire făcută unui prieten, că avea obiceiul de a spune "rabbit, rabbit" ("iepure, iepure") în cea dintâi zi a fiecărui luni, străduindu-se să nu uite asta niciodată.


De asemeni, actrița Sarah Jessica Parker obișnuia frecvent să posteze la începutul fiecărei luni pe Instagram "rabbit, rabbit", și a colaborat cu firma GapKids în 2018 la crearea unei lunii de haine având înscrise vorbele "rabbit, rabbit" pe jachete.


În alte variante ale superstitiei, în loc de "iepure" se rostea "iepure alb", ba chiar "iepure brun", în cel de-al doilea caz în timpul nopții, și urcând scările din interiorul casei cu spatele!


Sarah Jessica Parker declara că sunt două opțiuni: fie rămâi treaz până la miezul nopții și spui de două ori "iepure" la ora 00.01, fie, după ce te trezești, în cea dintâi zi a lunii, spui cu glas tare "rabbit, rabbit" înainte de a scoate vreo altă vorbă cu cineva din preajma ta!


Lăbuța de iepure: Talisman, obiect norocos

"Iepure, iepure": O superstiție despre noroc "Iepure, iepure": O superstiție despre noroc Reviewed by Diana Popescu on februarie 22, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.