27 martie: Ziua Mondială a Teatrului

 Marcată anual, pe 27 martie, Ziua Mondială a Teatrului a fost inițiată în 1961 de Institutul Internațional al Teatrului (IIT), în scopul de a se celebra importanța acestei arte, a se face apel la guverne, politicieni și diverse instituții să recunoască valoarea teatrului pentru societate.


Această zi a fost propusă mai întâi la Helsinki și, apoi, la Viena, la cel de-al nouălea Congres Mondial al Institutului Internațional al Teatrului, în iunie 1961, de către președintele acestuia, Arvi Kivima, din partea Centrului din Finlanda al IIT. Propunerea a fost întâmpinată cu aclamatii!


Cu prilejul acestei zile se organizează diferite evenimente teatrale naționale și internaționale. Unul dintre cele mai remarcabile este transmiterea unui Mesaj Internațional al Zilei Teatrului de către o personalitate din dramaturgie, invitată de IIT, care își împărtășește gândurile, reflecțiile pe tema "Teatrul și Cultura Păcii."        

                                           

27 martie: Ziua Mondială a Teatrului

Primul astfel de mesaj a fost scris de Jean Cocteau în 1962. 


Mesajele anuale sunt traduse în peste 50 de limbi, citite de mii de spectatori, tipărite în sute de publicații și popularizate pe numeroase site-uri. Întrucât Institutul Internațional al Teatrului are peste 90 de centre în toată lumea, acesta profită de asta pentru a încuraja școlile, colegiile, universitățile, și profesioniștii din teatru să ia parte activă la celebrarea de pe 27 martie. 


Poți sărbători această zi mergând la teatru sau, dacă nu ai cum să faci asta (inclusiv din cauza pandemiei COVID-19), vizionând un spectacol teatral pe internet! 


26 martie: Ziua Violetă / a Epilepsiei

27 martie: Ziua Mondială a Teatrului 27 martie: Ziua Mondială a Teatrului Reviewed by Diana Popescu on martie 26, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.