10 mai: Ziua Oceanului Mamă

 Ziua Oceanului Mamă ne amintește anual cât de importantă este apa pentru viață pentru toate viețuitoarele de pe pământ, inclusiv omul, necunoscându-se vreo specie care ar putea supraviețui fără ea. 


Deși biologii marini nu știu cât de multe specii sălășuiesc în cele cinci oceane ale planetei noastre, se estimează că cele cunoscute reprezintă numai un sfert din cele existente în adâncuri.     

      

10 mai: Ziua Oceanului Mamă

Extrem de importante în formarea civilizației noastre, oceanele și mările au pus de mii de ani la încercare oamenii dornici să le exploreze, au scos la iveală temeritatea lor, una care a condus frecvent la descoperiri uimitoare și la extinderea cunoașterii despre planeta pe care o locuim. 


Ziua Oceanului Mamă este o celebrare relativ nouă, inițiată în 2013. Este un concept creat de  Clubul de Pescuit Caiac (Kayak Fishing Club) din Florida de Sud, care a promovat-o pentru a convinge orașul Miami să o declare un eveniment oficial.


De ce oceanul este atât de important?


Oceanul nu ne dă doar prilejul să ne bucurăm de ape sale, inclusiv înotând în el, fiind, de fapt, critic pentru supraviețuirea planetei noastre. Pe Terra există cinci oceane: Antarctic, Arctic, Indian, Pacific și Atlantic, care acoperă 70% din suprafața planetei noastre. Oceanele sunt responsabile pentru producerea a mai mult de 50% din oxigenul lumii. De asemeni, absorb de 50 de ori mai mult dioxid de carbon în comparație cu atmosfera!


Oceanele sprijină regularizarea vremii și climei pământului, vasta lor întindere făcându-le capabile să transporte căldură de la ecuator către polul nord și polul sud.


Lucruri fascinante despre oceane


- Cum precizăm mai sus, se știe puține despre viețuitoarele din oceane. Există, în prezent, 240.740 de specii marine acceptate în acord cu Registrul Mondial al Speciilor Marine. Oricum, se crede că acest număr este doar o mică parte din ființele din adâncuri!


- În oceane se află mai multe artefacte decât în muzeele de pe tot cuprinsul lumii. Unele dintre miile de vase scufundate s-au transformat, de-a lungul timpului, în adevărate muzee subacvatice. Printre aceste este Hristos al Abisului, o statuie de bronz cufundată în Mediterana.


- Cel mai lung lanț muntos se găsește sub ocean. Cunoscut ca "Dorsală Atlantică", se întinde pe o distanță de 65.000 de kilometri. Se spune că acest lanț muntos este mai puțin explorat decât suprafață planetei Marte sau cea a lui Venus.


- De fapt, mai puțin de 5% din regiunile oceanelor au fost explorate până în zilele noastre!


- Majoritatea vieții de pe Terra este acvatică. 94% dintre speciile de viețuitoare de pe planeta noastră trăiesc în oceane!


Celebrarea Zilei Oceanului Mamă din 10 mai


Putem sărbători Ziua Oceanului Mamă de pe 10 mai aducând un omagiu acestei incredibile forțe a naturii și bucurându-ne din plin de ce ne pot oferi oceanele și mările, eventual prin surfing și scufundări, sau, pur și simplu, delectându-ne cu sunetele liniștitoare ale valurilor.


Unii preferă ca în această zi să-și ofere deliciile unor mâncăruri preparate dintr-un pește marin ori oceanic.


10 mai: Ziua "Fă curățenie în camera ta"

10 mai: Ziua Oceanului Mamă 10 mai: Ziua Oceanului Mamă Reviewed by Diana Popescu on mai 09, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.