31 mai: Ziua Mondială Fără Tutun

 Marcată an de an, în toată lumea, pe 31 mai, Ziua Mondială Fără Tutun are țelul de a încuraja abstinență de (cel puțin) 24 de ore față de toate formele de consum de tutun. Această zi atrage atenția asupra prepoderenței larg răspândite a utilizării tutunului și a efectelor adeverse ale acestuia asupra sănătății, care conduc anual la moartea a peste 60 de milioane de oameni, inclusiv a circa 890.000 de nefumători, expuși la fumul țigărilor.


Organizația Mondială a Sănătății estimează că în lume sunt 1,1 miliarde de fumători de tutun și aproximativ 350 de milioane de utilizatori nefumători de tutun.         

              

31 mai: Ziua Mondială Fără Tutun

Agenda Dezvoltării Sustenabile a ONU țintește să reducă cu o treime, până în 2030, morțile provocate de boli neinfecțioase. Afecțiune asociate cu tutunul sunt pe lista agendei, așa că, dacă obiectivele sale sunt îndeplinite, 2030 ar putea fi un an de celebrare nu numai a sănătății noastre, ci și al portofelelor mai pline din buzunarele noastre!


Statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății au creat Ziua Mondială Fără Tutun în 1987, ca răspuns la criza globală iscată de tutun și îmbolnăvirile cauzate de acesta. OMS a adoptat rezoluția WHA 40.38 în 1987, numind 7 aprilie Ziua Mondială Fără Tutun. Următoarea rezoluție, WHA 42.19, a decis marcarea anuală a acestei zile pe 31 mai. 


Tutunul este cauza principala a unor afecțiuni respiratorii, precum boala pulmonară cronică obstructivă, tuberculoza, și alte maladii ale plămânilor. În 2008, OMS a interzis orice fel de publicitate sau promovare a tutunului. 


30 mai: Ziua Mondială a Sclerozei Multiple


Cea mai populată țară a lumii, China, este lider în industria țigărilor. Mai mult de 30% din totalul de țigări de pe glob erau produse și comercializate în China în 2014.


Tema din 2021 a Zilei Mondiale Fără Tutun este "Commit to Quit", adică "Dedicat să Renunț (la tutun)."


31 mai: Ziua internațională a meditației

31 mai: Ziua Mondială Fără Tutun 31 mai: Ziua Mondială Fără Tutun Reviewed by Diana Popescu on mai 30, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.