4 mai: Ziua Internațională a Pompierilor

 Marcată anual pe 4 mai începând cu anul 1999, Ziua Internațională a Pompierilor îi onorează pe acești oameni care ne ajută să fim în siguranță, ne protejează proprietățile și comunitățile, și îi omagiază pe cei dintre ei care și-au dat viața la datorie!


Această zi a fost instituită după ce a fost propusă printr-un email transmis în întreaga lume pe 4 ianuarie 1999, după moartea a cinci pompieri australieni.        

            

4 mai: Ziua Internațională a Pompierilor

Pe data de 2 decembrie 1998, un eveniment tragic a șocat comunitatea din Linton, Australia, și oamenii de pe tot globul. Pompierii din Linton luptau contra unui extins incendiu al tufișurilor și, copleșiți de proporțiile focului, au cerut ajutor. Ca răspuns la acest apel, a pornit spre Linton Brigada de Pompieri din Geelong de Vest, formată din Garry Vredeveldt, Chris Evans, Stuart Davidson, Jason Thomas și Matthew Armstrong. Pe când au pătruns în zona incendiată, vântul și-a schimbat brusc direcția, și flăcările le-au cotropit mașina, omorându-i pe toți cinci.


Acest incident nefericit l-a inspirat pe J. J. Edmondson să aducă în atenția lumii propunerea de creare a Zilei Internaționale a Pompierilor, dedicată pompierilor care-și riscă viețile zi de zi pentru a salva alte vieți.


Panglica roșu cu albastru


Unul dintre cele mai semnificative simboluri ale Zilei Internaționale a Pompierilor,   este panglică roșie-albastră. Aceasta este tăiată la o lungime de 5 centimetri și 1 centimetru lățime, cu cele două culori unite la partea sa superioară. J. J. Edmondson a ales roșul și albastrul întrucât cel dintâi simbolizează focul, iar cel de-al doilea, apa.


Printr-o fericită coincidență, roșul și albastrul sunt și culorile recunoscute internațional ca semnificând serviciile de urgență!


Panglica este purtată tradițional la gulerul unei cămăși. Unii, în semn de sprijin pentru Ziua Internațională a Pompierilor, o amplasează pe parbrizul mașinii, la o pălărie sau o atârnă de o ramură a unui copac din curtea din față casei lor. 


Sfântul Florian


Sfântul Florina, sfântul patron al pompierilor, este un alt element simbolic al zilei din 4 mai. Sfântul Florian a trăit în Norricum, Roma, în anii 300 d.Hr., și se spune că a fost cel dintâi comandant al unui batalion de pompieri. 


Potrivit legendei, a salvat un întreg sat cuprins de flăcări folosind o singură găleată de apă! Îndatoririle Sfântului Florian de pe vremuri sunt aceleași ca și cele ale pompierilor de astăzi, de care se achită de ele cu aceeași dedicare și bravură. 


3 mai: Ziua Mondială a Libertății Presei

4 mai: Ziua Internațională a Pompierilor 4 mai: Ziua Internațională a Pompierilor Reviewed by Diana Popescu on mai 03, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.