Superstiții despre coropișniță

 Coropișnița, înrudită cu greierele, o insectă din familia Gryllotalpidae, considerată drept una dăunătoare mai ales în grădini de legume, dar apreciată de pescari ca o momeala de preț, mai cu seama pentru somn, mreană și crap, este corelată cu superstiții ținând de aspectul său, felul cum trăiește ori comportamentul său. 


În limba engleză i se zice "mole cricket", adică "greierul cârtiță", din cauza formei corpului său și antebrațelor sale, aducând cu cele ale unei cârtițe. 


În țările sud-americane, prezența unei coropișnițe, cunoscută drept "paquinha", "jeguinho", "cachorrinho-d'água", sau "cava-chão" are un dublu înțeles. Pe de o parte, se spune că atunci când apare într-o casă este un semn de noroc.  

                                               

Superstiții despre coropișniță

Pe de altă parte, deoarece își construiește tunele sub pământ, acest lucru i-a îmboldit pe oameni să intrepreteze comportamentul lor ca un indiciu despre vreme. Astfel, se zice că își sapă tunelele în special când urmează să plouă abundent. 


În același timp, în Zambia se crede că aduce norocul de partea oricui le zărește. 


În Japonia, sunt conectate cu credința Koshin/Koushin, potrivit căreia vestesc păcatele unei persoane când este pe drum spre ceruri. 


În unele regiuni din Asia de Est, coropișnițele sunt frecvent prăjite, și apreciate astfel ca un fel de mâncare delicios!


La români, prin Dolj, se recomanda ca oricine întâlnea o coropișniță să o omoare cu călcâiul și, apoi, să o strivească cu tălpile ambelor picioare, astfel încât să nu se îmbolnăvească de "trântitură" (bătături la picioare). 


Greierele în simboluri şi superstiţii

Superstiții despre coropișniță Superstiții despre coropișniță Reviewed by Diana Popescu on mai 11, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.