21 iunie: Ziua Mondială a Umanistului

 Celebrată anual pe întreg globul, cu ocazia solstițiului de vară, care are loc de obicei pe 21 iunie, Ziua Mondială a Umanistului reprezintă o cale de răspândire a conștientizării umanismului ca filosofie de viață și a capacității sale de a schimbă lumea în bine. De asemeni, este un prilej de întâlnire a umaniștilor și promovării valorilor umanismului. 


Evenimentul s-a dezvoltat în anii 1980, când mai multe filiale ale Asociației Umaniste Americane au început să-l marcheze. În decursul vremii, data acestei celebrări a variat de la o filială la alta, fiind selectate în acest scop ziua fondării Uniunii Internaționale Umaniste și Etice (în 1952, la Amsterdam) sau alte zile semnificative. De la sfârșitul anilor 1980 până la începutul anilor 1990, Asociația Umanistă Americană și Uniunea Internațională Umanistă și Etică au adoptat rezoluții de desfășurare a acestei zile odată cu solstițiul de vară din emisfera nordică. 

                              

21 iunie: Ziua Mondială a Umanistului

În Encyclopedia Britannica se spune că umanismul a fost numit originat "humanitas." Se referea la dezvoltarea existenței umane, în toate formele sale, până la deplinătatea sa. Termenul implica astfel calități precum înțelegere, bunăvoință, compasiune, milă, dar și caracteristici mai preganante precum tărie, judecată, elocvență și chiar iubire a onoarei. Drept urmare, o persoană umanistă nu poate fi doar un filosof sedentar, izolat, vreun om de litere dintr-un turn de fildeș, ci unul care se implică activ în viață.


Maniera în care este sărbătorită Ziua Mondială a Umanistului variază considerabil printre grupurile umaniste, ceea ce reflectă individualitatea și eliberarea de dogmatism a umanismului ca întreg. 


20 iunie: Ziua Internațională a Surfingului


Evenimentul poate consta din simple adunări, cum ar fi cele de la un pinic sau un prânz, cu un timp îndelungat dedicat socializării și reflecției. Unele grupuri apelează la ritualuri sociale mai complexe, implicând muzică și proceduri ce scot în evidență simbolismul solstițiului de văra, lumina (cunoașterii) care ne scoate din întuneric (ignoranță).


Prima celebrare a Zilei Mondiale a Umanistului a fost organizată în 2013, în Olanda. 


21 iunie: Ziua internațională yoga

21 iunie: Ziua Mondială a Umanistului 21 iunie: Ziua Mondială a Umanistului Reviewed by Diana Popescu on iunie 20, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.