9 iunie: Ziua Internațională a Arhivelor

 Anual, pe 9 iunie, cu prilejul Zilei Internaționale a Arhivelor, profesioniștii, instituțiile locale și asociațiile profesionale din acest domeniu își unesc vocile pentru a ne face să înțelegem de ce este atât de important să sprijinim arhivele și profesiunile asociate cu ele.


În 2004, la Congresul Internațional al Arhivelordin Viena, 2.000 de participanți au adoptat o rezoluție cerând ONU să creeze o Zi Internațională a Arhivelor. Unele țări au decis chiar de atunci să inițieze o astfel de zi, pentru a crește conștientizarea despre importanța acestui domeniu publicului larg și a factorilor de decizie sociali și politici.     

                               

9 iunie: Ziua Internațională a Arhivelor

În 2005, la Paris, Conferința Generală a UNESCO, la cea de-a treizecișitreia sesiunea a sa, a proclamat 27 octombrie ca Ziua Mondială pentru Moștenirea Audiovizuală, una reprezentând o oportunitate de evidențiere a importanței arhivelor media vizuale. Nu doar acestea sunt, însă, în pericol în prezent, și au nevoie de atenție. De aceea, Consiliul Internațional al Arhivelor a hotărât să lanseze o altă oportunitate de sprijin, Ziua Internațională a Arhivelor din 9 iunie. Data a fost aleasă întrucât este cea de înființare a acestui consiliu, în 1948, sub auspiciile ONU. 


De ce Ziua Internațională a Arhivelor?


Imaginea publică despre arhive este cumva vagă. Confundate uneori cu bibliotecile, arhivele continuă să fie percepute ca documente pentru uz intern, care sunt dificil de accesat și sunt de interes numai pentru istorici. Această imagine confuză a avut un impact negativ asupra resurselor umane și financiare pe care managerii și administrația locală le dedică pentru operațiuni și/sau instituții de înregistrare și arhivare. 


8 iunie : Ziua Mondială a Oceanelor


Din acest motiv, este esențial să ne amintim că înregistrările și arhivele sunt documente create, primite și păstrate ca dovezi și informații de către o organizație sau o persoană, în concordanță cu obligațiile legale ori în tranzacții de afaceri. Înregistrările arhivistice sunt acele documente care sunt păstrate de creatorii lor, succesorii lor sau o instituții de arhivare corespunzătoare datorită valorii lor legale ori a semnificației lor de mare durata.


Arhivele constitue o majoră moștenire culturală și un izvor extrem de prețios de informații. Diversitatea surselor și formatelor arhivistice este considerabilă. Această moștenire este o mărturie valoroasă despre dezvoltarea socială, economică și politică a omenirii!


9 iunie: Ziua "Sună-ți doctorul!"

9 iunie: Ziua Internațională a Arhivelor 9 iunie: Ziua Internațională a Arhivelor Reviewed by Diana Popescu on iunie 08, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.