10 octombrie: Ziua Mondială a Celor fără Adăpost

 Pe 10 octombrie, în fiecare an, oameni din toată lumea marchează Ziua Mondială a Celor fără Adăpost în numeroase și diverse modalități, străduindu-se să facă o schimbare în bine în viețile persoanelor din comunitatea lor locală care nu au un acoperiș deasupra capului.


Ultima cercetare despre cei fără vreo casă a ONU, din 2005, a relevat că numărul acestora era în creștere. De fapt, s-a estimat că peste 100 de milioane de oameni de pe tot globul erau fără adăpost și că, cel puțin, 1,5 miliarde de oameni nu aveau o locuință adecvată.


Conceptul Zilei Mondiale a Celor fără Adăpost s-a format prin discuțiile online dintre lucrători sociali din diferite zone ale lumii. Cel dintâi eveniment de acest fel a avut loc pe 10 octombrie 2010.  


10 octombrie: Ziua Mondială a Celor fără Adăpost

Lipsa de adăpost este o problemă particulară, presantă, în țările occidentale, una asociată cu costurile crescânde ale locuirii în case, foarte mari în țări europene precum Anglia, Irlanda și Belgia.


În cele mai multe locuri, există factori de risc care împiedică oamenii să-și mențină o casă corespunzătoare pe termen lung. Unii dintre acești factori de risc sunt:


- Sănătatea fizică. Când persoanele cu o boală gravă, fie cronică, fie neașteptată, au adeseori probleme în în achitarea facturilor lor medicale și, totodată, în plătirea cheltuielilor ținând de locuit.


- Sănătatea mentală. Unele afecțiuni mentale precum schizofrenia, tulburarea bipolară sau anxietatea pot limita capacitatea unei persoane de a-și păstra un loc de muncă și a fi responsabilă pentru spațiul său de locuit.


- Folosirea și dependența de droguri. Utilizarea de droguri, medicamente, fie ilegale, fie prin rețete, sau/și asocierea acestor substanțe cu alcoolismul conduc frecvent către rămânerea pe străzi a unor oameni, întrucât le este afectată responsabilitatea financiară, grija personală și  relația cu cei din jurul lor.


9 octombrie: Ziua Internațională a Berii și Pizzei


- Lipsa de locuință anterioară sau mutări frecvente. Cei care nu au avut o locuință în trecut (poate și în copilărie) sau au trecut de multe ori prin mutări și stări de tranziție privind o locuință sunt considerați vulnerabili, deoarece au o mai mică stabilitate a conexiunii interumane. 


Putem marca evenimentul din 10 octombrie educnâd oamenii despre problemele și cauzelor acestora ale celor fără adăpost, sprijinind acțiuni în favoarea lor, înscriindu-ne ca voluntari în ajutorarea acestora, donării de fonduri în scopul îngrijirii lor. 


10 octombrie: Ziua Mondială a Sănătății Mentale

10 octombrie: Ziua Mondială a Celor fără Adăpost 10 octombrie: Ziua Mondială a Celor fără Adăpost Reviewed by Diana Popescu on octombrie 09, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.