22 noiembrie: Ziua Îmi Plac Pistruii Tăi

 Ziua Îmi Plac Pistruii Tăi este dedicată anual celebrării și aprecierii acestor "ciorchini" de celule concentrate de melanină. Specifici, de obicei, oamenilor cu ten potrivit, mai cu seama celor roșcați, sunt nostimi și par să fie un fel de urme ale săruturilor soarelui, cele mai multe persoane binecuvântate cu ei arătând minunat de unice și naturale. 


În zilele noastre, pistruii pot oferi și o alternativă minunată selfie-urilor fără cusur de pe Instagram, în care fețele sunt acoperite, în general, cu straturi groase, opace de cosmetice.


Pistruii, sunt numiți dermatologic "efelide". Variante ale genei MC1R, au început să apară în genotipul uman când oamenii au plecat din Africa. Varianta Val92Met s-a ivit acum circa 100.00-250.000 de ani, cu îndeajuns mult timp în urmă pentru a fi purtat și de persoane din Asia Centrală.   

  

22 noiembrie: Ziua Îmi Plac Pistruii Tăi

În prezent, pistruii sunt răspândiți la oameni din întreaga lume. Deși este adevărat că o astfel de mutație de origine celtică generează pistrui la roșcați, variații ale genei MC1R determină ca pistruii să se instaleze și la chinezi, japonezi, francezi, mediteraniei, israelieni și anumite grupuri etnice africane. 


De la finele secolului al XIX-lea și până la începuturile secolului al XX-lea, pistruii erau văzuți ca defecte considerabile, care trebuiau neapărat să fie îndepărtate de pe față. Din 1914 până în 1928, în unele reclame ale unor produse cosmetice de eliminare a lor erau etichetate răspicat ca umilitoare și rușinoase. 


O schimbare în perceperea pistruilor s-a produs undeva spre jumătatea secolului XX, când au devenit acceptabili și chiar doriți. Poate că un factor ce a iscat această transformare a fost creșterea popularității bronzului pielii, corelat cu sănătatea și o viață de relaxare, rezultat în urma petrecerii unui timp de calitate în soare care stimula ivirea de pigmenți.


Începând cu anii 1990, pistruii au fost, todata, asociați cu o aparență fizică mai tânără. Chanel a fost prima companie care a lansat pe piață un nou produs, de creare a unor falși pistrui, în 1995.


Lucruri interesante despre pistrui


- Pistruii sunt genetici, fiind provocați de gena MC1R de regularizare a culorii pielii și părului, ce controlează două tipuri diferite de melanină.


- Nimeni nu are pistrui din naștere, ei fiind rezultatul expunerii la soare, care cauzează ca celulele producătoare de pigment ale pielii să fie stimulate și să creeze mai mult pigment.


21 noiembrie: Ziua Falsei Confesiuni


- Radiațiile ultraviolete B activează melanocitele, mărind producția de melanină, ceea ce face ca pistruii să devină mai întunecați, mai vizibili. Asta înseamnă că cineva care nu a avut niciodată pistrui îi poate dezvolta brusc după o ședere prelungită la soare.


- Melanocitele din pistrui acționează ca apărători naturali față de razele solare, întunecându-ne pielea feței și făcând-o, în acest fel, mai puțin sensibilă față de razele ultraviolete. 


- Unii oameni au pistrui care dispar aproape complet iarna și revin odată cu vara. Alții au pistrui care nu se schimbă prea mult cu sau fără soare, iarna ori vara. Pistruii tind să-și piardă din intensitate odată cu înaintarea în vârstă.


- În Evul Mediu, pistruii erau considerați drept semne ale vrăjitoarelor, ale uniunii lor cu diavolul!


- Din fericire, nici pistruii, nici petele de la soare nu au efecte dăunătoare. Chiar dacă sunt benigni, este important să monitorizăm apariția lor pentru a ne asigura că nu sunt neregularități sau schimbări indicând un melanom malign ori un cancer al pielii!


22 noiembrie: Ziua "Dă o raită"

22 noiembrie: Ziua Îmi Plac Pistruii Tăi 22 noiembrie: Ziua Îmi Plac Pistruii Tăi Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 21, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.