24 februarie: Ziua Twin Peaks

 Fanii serialului de televiziune al lui David Lynch  celebrează an de an Ziua Twin Peaks pe 24 februarie, ziua în care agentul FBI Dale Cooper a sosit în orășelul Twin Peaks pentru a investiga moartea tinerei Laura Palmer. Unii membri ai acestui adevărat cult se dedau în data de 24 februarie unui maraton de revizionare a serialului începând cu ora 10:55, pentru a se sincroniza cu venirea lui Cooper la scena crimei din primul episod, "Northwest Pasage" (Pasajul nord-vest).


Cu acest prilej, mulți fac un pelerinaj către orașul Snoqualmie, Washington, unde s-au filmat scene exterioare ale serialului TV. Se, îndoapă, de obicei, acolo cu plăcintă de cireșe și cafea, asemeni protagoniștilor filmului. 

                                     

24 februarie: Ziua Twin Peaks

Episodul pilot Twin Peaks a ajuns pe micile ecrane din SUA duminică, 8 aprilie 1990. Premiera de pe postul de televiziune ABC a dat frâu liber imaginației oamenilor și i-a captivat, aducând în fața televizoarelor numărul impresionant de 35 de milioane de telespectatori. David Lynch era încă notoriu pentru imagistica sa din filmul Blue Velvet (Catifeaua albastră); el și co-creatorul Mark Frost au filmat și un final alternativ pentru acest episod, gata de a fi adăugat în cazul în care ABC ar fi oprit transmiterea creației lor, în această eventualitate urmând să fie lansat ca un film de sine stătător în cinematografe.


Mulți sperau că Twin Peaks va fi de un suprarealism artistic întunecat și, într-adevăr, așa s-a întâmplat în episoadele ulterioare, însă episodul pilot le-a înșelat așteptările. A început prin a ne atrage gradual în lumea sa din nord-vest bântuită, umedă, în care un pescar descoperă trupul fără viață a unei tinere blonde, înfășurat într-o folie de plastic. 


23 februarie: Ziua Motorului Diesel


David Linch a mărturisit uneori, în interviuri, că nu intenționase să fie creator de film; voise să fie pictor, dar apoi și-a dorit pună picturile în mișcare.


Serialul Twin Peaks a avut o influență imensă asupra a ceea ce a urmat inteleviziune. Pot fi menționate în acest sens tema extrem de populară din Dosarele X, povestea despre personajele ciudate dintr-un orășel din "Northern Exposure" și filme precum Fargo. Ideea lui David Lynch de a se face televiziune cu o cinematografie meșteșugită, elaborată, cu o intrigă subtilă și o încărcătură emoțională plină de intensitate s-a evidențiat în seriale ca "Mad Men", "The Sopranos / Clanul Soprano" și "Breaking Bad". 


Ceea ce rămâne însă unic în Twin Peaks printre aceste filme este stranietatea sa ieșită din comun, concentrarea sa totală spre o logică a întâmplării și visului. David Lynch a lăsat aleatoriul și intuiția să-i ghideze opera cu o temeritate admirabilă. Spunea despre intriga din Twin Peaks, "Lucruri asemeni acesteia se petrec și te determină să începi să visezi, iar un lucru te conduce către un altul, și, dacă rămâi în voia lor, un întreg alt lucru se ivește."


Twin Peaks împletește o pânză de păianjen care se îndreaptă în orice direcție și încorporează nivele ale realității de la cel cotidian la cel mistic. Este un film de televiziune remarcabil, dar și o abordare a unei semnificații insolite a existenței. 


24 februarie: Ziua Mondială a Barmanilor

24 februarie: Ziua Twin Peaks 24 februarie: Ziua Twin Peaks Reviewed by Diana Popescu on februarie 23, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.