3 februarie: Ziua în care Muzica a Murit!

 Ziua în care Muzica a Murit!, marcată an de an pe 3 februarie, este dedicată aniversării unui accident fatal de avion care a omorât trei importanți muzicieni de rock and roll.


Acești muzicieni, Buddy Holly, Ritchie Valens și J. P. Richardson (The Big Bopper) au murit împreună cu pilotul Roger Peterson într-o navă aeriană prăbușită în apropiere de Clear Lake, Iowa, SUA. În toiul iernii, condițiile proaste de zbor l-au făcut pe Peterson să piardă controlul aeronavei, ceea ce a dus la moartea celor patru oameni aflați la bord.


Ziua a fost imortalizată ca Ziua în care Muzica a Murit de muzicianul Don McLean, în cântecul său "American Pie" / "Plăcintă americană".  

                                  

3 februarie: Ziua în care Muzica a Murit!

Una dintre victime, Buddy Holly, un cântăreț și compozitor faimos în decursul carierei sale scurte, este apreciat ca cel care a definit structura rock and roll cu două ghitare, bas și tobe. Creațiile sale au avut o influență uriașă asupra unor muzicieni ca Bob Dylan și The Beatles. 


Pionieri ai rock and roll-ului, Valens și Richardsoan, cunoscuți ca și "The Bopper", erau într-un turneu de iarnă și, la un moment dat, au ajuns să fie epuizați, afectați degerături și gripă, din pricina condițiile proaste ale călătoriei cu autobuzul, fiindu-le dificil să mai performeze. 


La Clear Lake, Buddy Holly a decis să renunțe la autobuz și să se deplaseze cu un avion charter în următoarea localitate. Richardson era bolnav, așa că i-a cerut lui Waylon Jennings, un alt membru al trupei, să-i dea locul său din avion, iar acesta a fost de acord. La rândul lui, Valens l-a rugat pe un alt membru, pe nume Tommy Allsup, să zboare în locul lui. Cei doi au stabilit ca locul din avion să fie hotărât printr-o aruncare de zaruri, iar Valens a câștigat. Ironia sorții!


Repere din istoria Zilei în care Muzică a Murit!


- Anii 1950: Muzicieni precum Holly, Valens și Richardson au început să se confirme ca și cântăreți de înaltă clasă mondială.


- 1959: Avionul în care se aflau cei trei s-a prăbușit.


- 1971: Este lansat cântecul "American Pie" a lui Don McLean, ca parte a albumului purtând același nume.


- 1972: Începând cu 15 ianuarie, American Pie este numărul 1 în topurile din SUA timp de patru săptămâni.


Lucruri interesante despre Ziua în care Muzica a Murit


- Buddy Holly a mers în turneul din acea iarnă pentru că voia să pună bani deoparte ca să se mute la New York cu soția sa gravidă, Maria Holly.


2 februarie: Ziua Întâmpinării Domnului


- Autobuzele cu care au călătorit muzicienii era unele de școală, remobilate, nefiind echipate pentru a oferi confort pe distanțe lungi și, în plus, din această pricină, muzicienii nu au putut să ia cu ei pe nimeni care să-i sprijine cu echipamentul lor.


- Șocul veștii despre moartea lui Buddy Holly, aflată de la televizor, a afectat-o atât de mult pe soția sa, încât aceasta a suferit un avort.


- Peterson nu era calificat să zboare în acele condiții de vreme din ziua accidentului.


3 februarie: Ziua "Hrănește păsările"

3 februarie: Ziua în care Muzica a Murit! 3 februarie: Ziua în care Muzica a Murit! Reviewed by Diana Popescu on februarie 02, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.