9 februarie: Ziua Durerii de Dinți

 Ziua Durerii de Dinți ne amintește anual, pe 9 februarie, de beneficiile și importanța multiplă a igienei dentare. Durerile de dinți sau de măsele, incluse științific în termenul de Odontologie, ne pot face dificile hrănirea, somnul și chiar vorbirea. Deși nu sunt demne de a fi celebrate, ne putem informa cu această ocazie cum să le punem capăt odată pentru totdeauna.


Stomatologia este una din cele mai vechi specialități medicale, dovezi despre aceasta provenind încă din anii 7.000 î.Hr. Oricum, abia în anii 5.000 î.Hr., au apărut descrieri despre bolile asociate cu degradarea dinților.    

                                          

9 februarie: Ziua Durerii de Dinți

În secolul al XVIII-lea, stomatologia a devenit o profesie mai bine definită, ajungând la un punct de cotitură atunci când Pierre Fauchard, un chirurg francez, și-a publicat influenta carte "Dentistul chirurg, un tratat despre dinți", definită drept un sistem cuprinzător despre îngrijirea și tratarea dinților, care a dus spre implementarea plombelor și descoperirea că zahărul era un factor major în distrugerea danturii. 


În 1873, Colgate a început producția în masă a primei paste de dinți. Apoi, a urmat fabricarea în masă a periuțelor de dinți. 


Repere din istoria Zilei Durerii de Dinți


- Anii 5.000 î.Hr.: Egiptenii încep să folosească pentru curățarea dinților un amestec din copite de bivol pisate, cenușă și coajă de ouă arse.


- 1498: Chinezii pornesc să-și curețe dinții cu periuțe din bambus sau os.


- Anii 1830: Este inventat cleștele de scos dinți.


- Anii 2.000: Este inițiată Ziua Durerii de Dinți. 


Vizitele regulate la stomatolog reprezintă o metodă foarte bună de asigurare a sănătății pe termen lung a dinților noștri. De asemeni, nu este indicat să întârziem să consultăm stomatologul atunci când suntem afectați de sensibilitatea dinților, gingii sângerânde, carii ori dureri de dinți persistente. 


8 februarie 2022: Ziua Unui Internet Mai Sigur


Ața dentară completează curățirea făcută de periutile de dinți. Ajută la eliminarea plăcii formate între dinți și gingii, care le pot afecta pe ambele pe termen lung. 


Precizări despre Ziua Durerii de Dinți


- Dinții sunt singură parte a corpului care nu se poate vindeca, regenera.


- Timpul mediu petrecut de o persoană în decursul vieții sale pentru a se spăla pe dinți este de 38 de zile.


- Dinții sunt asemeni amprentelor, nu pot fi identici la două persoane diferite.


- Smalțul dinților este partea cea mai tare din corpul uman, mai tare chiar și decât oasele!


9 februarie: Ziua Pizza

9 februarie: Ziua Durerii de Dinți 9 februarie: Ziua Durerii de Dinți Reviewed by Diana Popescu on februarie 08, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.